2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Szudáni válság – Meghosszabbították az ideiglenes tűzszünetet

A szemben-álló felek hetvenkét órával, vasárnap éjfélig meghosszabbították a tűzszünetet Szudánban – közölték az amerikai és szaúd-arábiai közvetítők csütörtök éjjel.

  • Szudáni válság – Meghosszabbították az ideiglenes tűzszünetet

Az eredetileg három napra meghirdetett tűzszünet meghosszabbítását afrikai országok kezdeményezték. A kormányerők szinte azonnal egyetértésüket jelezték, a konfliktus másik fő résztvevője, a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) csak röviddel az eredeti határidő lejárta előtt egyeztek bele.

A háromnapos fegyvernyugvást nem teljesen tartották be, az elmúlt napokban is számos fegyveres incidensről számoltak be a térségből. Nyugat-Dárfúrban most lángolt fel az erőszak az afrikai eredetű maszalitok és a helyi arab csoportok között.

Az Afrikai Unió, az ENSZ, az Afrikai Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) nevű regionális tömörülés, valamint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Arab Emírség és Szaúd-Arábia üdvözölte a bejelentést, és méltatták, hogy a felek készek a párbeszédre az ellenségeskedés tartósabb felfüggesztése érdekében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében azt írta: „Nemzetközi és regionális partnereinkkel együtt felszólítjuk a feleket, hogy kötelezzék el magukat a harcok befejezése és a humanitárius segítségnyújtás akadálytalan biztosítása mellett.”

A 46 millió lakosú Szudánban április 15. óta zajlanak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a harcoknak legalább 460 halottja és mintegy 4100 sebesültje van. Tízezrek kerestek menedéket a szomszédos országokban, és számos ország indított műveletet állampolgárai kimenekítésére.

James Cleverly brit külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Az Egyesült Királyság elvárja, hogy a tábornokok a legmesszemenőbbekig betartsák” a fegyvernyugvást.

Nagy-Britannia még nem fejezte be az evakuálást. A londoni kormány felszólította a Szudánból távozni akaró brit állampolgárokat, hogy biztonságuk érdekében menjenek minél gyorsabban a repülőtérre.

Borítókép: Brit állampolgárok szállnak fel egy RAF repülőgépre Szudánban, hogy 2023. április 27-én a szudáni Kartúmban evakuálják őket a ciprusi Larnaca nemzetközi repülőtérre. (Fotó: MoD Crown – Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!