2024. 07. 18. Csütörtök Frigyes napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Szudáni válság – Meghosszabbították az ideiglenes tűzszünetet

A szemben-álló felek hetvenkét órával, vasárnap éjfélig meghosszabbították a tűzszünetet Szudánban – közölték az amerikai és szaúd-arábiai közvetítők csütörtök éjjel.

  • Szudáni válság – Meghosszabbították az ideiglenes tűzszünetet

Az eredetileg három napra meghirdetett tűzszünet meghosszabbítását afrikai országok kezdeményezték. A kormányerők szinte azonnal egyetértésüket jelezték, a konfliktus másik fő résztvevője, a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) csak röviddel az eredeti határidő lejárta előtt egyeztek bele.

A háromnapos fegyvernyugvást nem teljesen tartották be, az elmúlt napokban is számos fegyveres incidensről számoltak be a térségből. Nyugat-Dárfúrban most lángolt fel az erőszak az afrikai eredetű maszalitok és a helyi arab csoportok között.

Az Afrikai Unió, az ENSZ, az Afrikai Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) nevű regionális tömörülés, valamint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Arab Emírség és Szaúd-Arábia üdvözölte a bejelentést, és méltatták, hogy a felek készek a párbeszédre az ellenségeskedés tartósabb felfüggesztése érdekében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében azt írta: „Nemzetközi és regionális partnereinkkel együtt felszólítjuk a feleket, hogy kötelezzék el magukat a harcok befejezése és a humanitárius segítségnyújtás akadálytalan biztosítása mellett.”

A 46 millió lakosú Szudánban április 15. óta zajlanak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a harcoknak legalább 460 halottja és mintegy 4100 sebesültje van. Tízezrek kerestek menedéket a szomszédos országokban, és számos ország indított műveletet állampolgárai kimenekítésére.

James Cleverly brit külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Az Egyesült Királyság elvárja, hogy a tábornokok a legmesszemenőbbekig betartsák” a fegyvernyugvást.

Nagy-Britannia még nem fejezte be az evakuálást. A londoni kormány felszólította a Szudánból távozni akaró brit állampolgárokat, hogy biztonságuk érdekében menjenek minél gyorsabban a repülőtérre.

Borítókép: Brit állampolgárok szállnak fel egy RAF repülőgépre Szudánban, hogy 2023. április 27-én a szudáni Kartúmban evakuálják őket a ciprusi Larnaca nemzetközi repülőtérre. (Fotó: MoD Crown – Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Sulyok Tamás: Erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

Sulyok Tamás: Erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

A kétoldalú párbeszédet nem csak fent kell tartani, de erősíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia regionális és európai szinten is még inkább szolgálni tudja saját nemzeti és egyben a két ország stratégiai partnerségből fakadó érdekeit - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön a Peter Pellegrini szlovák államfővel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Földrengés volt Nápoly közelében

Földrengés volt Nápoly közelében

Nápoly környékét 3,6 erősségű földrengés rázta meg csütörtökön reggel az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) közlése szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!