2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Sztrájkolnak a Ryanairnél, elégedetlenek a dolgozók

Az ír fapados légitársaság nem hajlandó megfizetni a pilótákat annak ellenére, hogy nyereséges, ezért a hétvégén Belgiumban újra nagyszabású sztrájkot hirdettek a dolgozók. Szinte az összes járatot törölték. A Ryanair a kritikák szerint az utasokat is semmibe veszi, akiknek a napokban elegük lett a légitársaság nemtörődömségéből – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

  • Sztrájkolnak a Ryanairnél, elégedetlenek a dolgozók

Nagyszabású, egész hétvégés munkabeszüntetést tartanak a Ryanair belga dolgozói, francia lapértesülések szerint szinte az összes, Belgiumból induló járatot törölték július 23-án és 24-én, mivel még mindig nem született megállapodás a pilóták béremeléséről. A cég a koronavírus-járvány idején húsz százalékkal csökkentette a pilóták fizetését, amelynek a kompenzálását júniusra ígérték, ám még mindig nem történt meg. Az egyik szakszervezet vezetője, Didier Lebbe elmondása alapján a követeléseik ezúttal is ugyanazok, mint a júniusi sztrájk idején: jobb munkakörülményeket és fizetésemelést szeretnének elérni a dolgozók. 

Lebbe hozzátette, hogy miután a Ryanair bejelentette, hogy a légitársaság aktivitása elérte a 2019-es adatok 115 százalékát, nem lehet akadálya a dolgozók által kért fizetésemelésnek. Belgiumban azonban a Ryanair vezetése még a mai napig sem ült tárgyalóasztalhoz a pilóták szakszervezeteivel.

A légitársaság ehelyett inkább fenyegetőzik. A cég a napokban bejelentette, hogy kivonul Belgiumból és más országba teszi át a telephelyét, ha nem vetnek véget a munkabeszüntetésnek. Didier Lebbe elmondása alapján már évek óta ezzel zsarolja őket az ír cég, de a szakszervezeti vezető szerint ez biztosan nem történik meg, mert a Ryan­air hatalmas piacot épített ki Belgiumban, a terület pedig a versenytársak kezére kerülne, ha kivonulna a cég.

A Ryanair vezetése azt is fontolóra vette, hogy független pilótákkal helyettesíti a sztrájkoló belga dolgozókat, ám Didier Lebbe leszögezte, hogy ez az eljárás sérti a belga törvényeket.

A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy abban az esetben, ha a Ryanair mégis más pilótákat alkalmazna a sztrájkoló személyzet helyettesítésére, akkor a szakszervezet a légiutas-kísérő személyzetet kéri meg a munkabeszüntetésre.

Az ír fapados légitársaság egyébként nem csak a dolgozóit veszi semmibe, az utasokkal is megvető módon bánik. A Le Parisien nevű francia lap számolt be róla, hogy az utasokat órákon keresztül várakoztatták a repülőtéren egy légkondicionálás nélküli helyiségben, a legnagyobb kánikulában. A Toulouse-ból Marokkóba tartó gép indulására órákat vártak a rekkenő hőségben, végül törölték a járatot. A hír hallatán néhányan annyira feldühödtek, hogy összefogtak és erőszakkal elfoglalták a repülőgépet. A repülőt azonnal körbevették a rendőrök, miután pár utas nem volt hajlandó kiszállni a gépből, ám a pilótafülkébe senki nem jutott be.

Fotó: Europress/AFP

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!