2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Külföld

Szoros küzdelemben csupán egy mandátummal előzte meg Tusk pártja Kaczynski pártját

Lengyelországban a kormány vezető ereje, a Polgári Koalíció (KO) 21 mandátumot, a Jog és Igazságosság (PiS) fő ellenzéki párt pedig 20 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választások hétfő reggel ismertetett végeredményei szerint.

  • Szoros küzdelemben csupán egy mandátummal előzte meg Tusk pártja Kaczynski pártját

A lengyel országos választási bizottság (PKW) által közzétett, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredmények szerint a KO a szavazatok 37,06 százalékát nyerte el, a PiS listájára a választópolgárok 36,16 százaléka szavazott.

A harmadik helyen befutó, ellenzéki Konföderáció 6 helyre számíthat 12,08 százalékos támogatottsággal. A KO kormánykoalíciós partnerei lemaradtak a győztes pártok mögött: a Harmadik Út (TD), amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll, 6,91 százalékos támogatottsággal 3 mandátumra tesz szert. A Baloldal a voksok 6,3 százalékát nyerte el, ami 3 képviselői helyet eredményez a pártnak.

A részvételi arány 40,65 százalékos volt. Ez kevesebb, mint 2019-ben, amikor az EP-választáson a választópolgárok 45,68 százaléka adta le voksát.

A KO és a PSL az Európai Néppárt tagja. A lengyel Baloldal politikusai a szociáldemokrata csoporthoz, valamint a zöldek EP-frakciójához tartoznak. A Lengyelország 2050 egyetlen képviselője, Róza Thun eddig az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció tagja volt, de őt nem választották újra.

A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek tagja. A Könfederáció eddig nem volt jelen az EP-ben.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a lengyel közszolgálati rádiónak hétfő reggel elmondta: a választási eredmény kedvező a KO cselekvési lehetőségei szempontjából. "Nemcsak a KO nyert Lengyelországban, hanem az egész EU-ban az Európai Néppárt győzött" - mutatott rá.

Marcin Palade lengyel politológus hétfőn az X-en közzétette az EP-választási eredményeken alapuló, de a lengyel parlamentre alkalmazott mandátummegosztást. Eszerint a PiS 197, a KO 186 mandátumra tenne szert a 460 fős parlamenti alsóházban, ha most lengyel parlamenti választásokat rendeznének. A PiS-nek és a Konföderációnak együttesen 240 képviselője lenne egy parlamenti választáson.

Joachim Brudzinski volt belügyminiszter, a PiS újraválasztott EP-képviselője ebben az összefüggésben az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban elmondta: Donald Tusk kormányfő "az állítólagos (EP-választási) sikerével elveszítette koalíciója többségét a lengyel parlamentben".

Magdalena Biejat, a Baloldal társelnöke, a szenátus alelnöke a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban úgy ítélte meg: a baloldal számára "komoly viták és komoly döntések ideje jött el", elsősorban meg kell mutatnia, miben különbözik a KO-t vezető Polgári Platform párttól.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont - A kampányidőszak legizgalmasabb jelenetei + videó

Célpont - A kampányidőszak legizgalmasabb jelenetei + videó

Véget ért a kampány, lezajlottak a választások. Az elemzők kielemezték az elemezni valót, szóval lassan beköszönt az úgynevezett uborkaszezon. A Célpontban most felidézzük a kampányidőszak legmeghökkentőbb, legfelháborítóbb, vagy éppen legviccesebb pillanatait.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!