2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szombaton megtartják az tűzvész utáni első misét a Notre-Dame-ban

Két hónappal a párizsi Notre-Dame tetőzetét elpusztító tűzvész után Párizs érseke, Michel Aupetit bemutatja az első misét szombaton a székesegyházban, mintegy jelezve, hogy a „Notre-Dame igencsak életben van”. A szertartáson mintegy harmincan vesznek részt, a jelenlévők fele egyházi személy lesz.

  • Szombaton megtartják az tűzvész utáni első misét a Notre-Dame-ban

A bejáratnál minden bizonnyal kérni fogják a védősisak viselését, de a papok miseruhát kívánnak viselni. „Nyilvánvaló biztonsági okokból” nem lesznek hívek a misén, de a szertartást élőben közvetíti a KTO katolikus televíziós csatorna, hogy „a keresztények részt vehessenek és szellemi és lelki közösségben lehessenek” – tudatta a párizsi egyházmegye csütörtökön.

Az egyórás misét este hat órakor kezdik a szentély mögötti kápolnában, az épületnek ezt a részét már stabilizálták. Michel Aupetit érseken és a Notre-Dame rektorán, Patrick Chauvet-n kívül jelen lesznek többek között kanonokok, önkéntesek és a helyreállításon dolgozók.

A mise napját úgy választották ki, hogy egybeessen a székesegyház felszentelésének június 16-i évfordulójával.

Ez az időpont lelki szempontból nagy jelentőséggel bír

- hangsúlyozta Patrick Chauvet, aki örömét fejezte ki, hogy megmutathatják: a Notre-Dame igencsak életben van.

A misét az UNESCO világörökségi listáján szereplő székesegyházban napra pontosan két hónappal a tűzvész után mutatják be, amely egyebek mellett lerombolta az épület huszártornyát, tetőzetét és a boltozat egy részét. Az áldozni készülők az épület legkeletibb csücskében található Szent Szűz kápolnába megy majd. Itt őrizték a töviskoszorút, a katolikusok szemében a székesegyház egyik legszentebb kincsét, amelyet a párizsi tűzoltóság lelkésze mentett ki a katasztrófa éjszakáján.

Szombaton a katedrális előtti tér zárva lesz a látogatók előtt, mert jelenleg is folyik a takarítás. A korábban tervezett vecsernyét így végül nem fogják megtartani. Hasonlóképpen várni kell még az esküvői szentély megnyitására, amelyet a székesegyház oszlopa előtt álló Madonna-szobor másolata által ékesített sátorban terveznek berendezni. A tűzvész óta 60-150 munkás dolgozott az épületben, a törmelékek elszállításán és a szerkezet stabilizálásán.

 Fotó: AFP

 

A műemlékben továbbra is a megerősítési munkálatok folynak: két „esernyőt” két óriási ideiglenes ponyvát feszítettek ki a hajó és a szentély fölé, megerősítették az északi és a déli harangtornyot, leemeltek valamennyi, megdőléssel fenyegető szobrot, hálót feszítettek ki a hajó és a szentély fölé, és kiemelték a magas üvegablakokat.

Az épület belsejéből eltávolították a kereszthajók törmelékét, amelyet a régészek átvizsgáltak. Jelenleg folyik a hajóban lehullott törmelék kiemelése robot segítségével. Vizet is párologtattak az épületben, így az altemplomban is.

Hatalmas munkák várhatók a következő hetekben is: a huszártorony helyreállításához eredetileg felállított és a tűzben leomlott állványzatot le kell bontani, boltíveket építenek a támívek alá. Belső mennyezetet is ki kell építeni, hogy megkezdhessék a boltozat szakértői vizsgálatát. A Notre-Dame Alapítvány, az újjáépítéshez adományok gyűjtésére hivatalosan felhatalmazott négy szervezet egyike csütörtökön közölte, hogy eddig 15,7 millió eurót (közel ötmilliárd forint) kapott meg a 377 milliós felajánlásból.

A székesegyházban április 15-én kitört tűzvész mély érzelmeket és világszerte azonnali szolidaritást váltott ki Franciaország emblematikus műemléke megmentése érdekében.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!