2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Szomália megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kenyával

Szomália megszakítja a diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kenyával - jelentette be kedden a szomáliai tájékoztatási miniszter, és azzal vádolta Nairobit, hogy beavatkozik országa belügyeibe

  • Szomália megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kenyával

Osman Dembe a szomáliai állami hírügynökségnek hozzátette, Mogadishu hazarendelte a Kenyában lévő diplomatáit, és hét napot adott arra, hogy a kenyai diplomaták távozzanak Szomáliából. A Radio Mogadishuban beolvasott közleménye leszögezi: a döntés válasz arra, hogy Kenya politikailag állandóan beavatkozik a szomáliai ügyekbe, nyíltan megsérti az ország függetlenségét.

Nairobiból a bejelentést egyelőre nem kommentálták.

Novemberben Szomália már kiutasította Kenya mogadishui nagykövetét, valamint visszahívta a sajátját Nairobiból, azt vetve a kenyai vezetés szemére, hogy beavatkozik a dél-szomáliai félautonóm körzet, Jubbaland választásaiba.

A két kelet-afrikai ország közt 2019 elején is diplomáciai pengeváltásra került sor: Nairobi akkor azzal vádolta Szomáliát, hogy Kenya területi vizein található olaj- és gázlelőhelyeket bocsátott árverésre egy februári, Londonban szervezett szomáliai olaj- és gázkonferencia során. Mogadishu ezt tagadta, Kenya pedig 2019 novemberében visszaküldte a nagykövetét.

Kenya katonai támogatást nyújt Mogadishunak a Szomáliában tevékenykedő szélsőséges csoportok, elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab elleni harcában, amely többször hajtott végre merényleteket Kenyában is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!