2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Szociáldemokrata győzelem Dániában

Hír TV

2019. június 6., csütörtök 10:20

A szociáldemokraták nyerték a tegnapi parlamenti választásokat Dániában. A párt vezetője közölte: egypárti kisebbségi kormányt akar alakítani, amelyet több másik párt kívülről támogat. A jelenlegi kormányfő elismerte vereségét. Elemzők szerint a szociáldemokraták a bevándorlásellenes kampányuknak köszönhetik a győzelmet.

Négy év után elveszítette parlamenti többségét a dán jobbközép blokk. A miniszterelnök vezette Liberális Párt, a Konzervatív Párt, a Liberális Szövetség és a néppárt 79 képviselői helyet szerzett a 179 fős törvényhozásban.

A Rasmussen-kormányt kívülről támogató bevándorlásellenes néppárt támogatottsága több mint felére csökkent a legutóbbi parlamenti választásokhoz képest.

Szakértők szerint ez annak tudható be, hogy a baloldali szociáldemokraták is meghirdették migrációt ellenző politikájukat. Ők azonban még keményebb fellépést, az országba áramló tömeges bevándorlás megállítását ígérték a kampány során.

A jelenlegi kormányfő elismerte vereségét. Lokke Rasmussen közölte: csütörtökön lemond miniszterelnöki tisztségéről, de az új kormány megalakulásáig ügyvezető marad minisztereivel.

Eközben hatalmas volt az öröm a szociáldemokraták eredményváró központjában. A baloldali erő a voksok 26 százalékát szerezték meg. Vezetőjük egypárti kisebbségi kormányt szeretne alakítani, amelyet több más párt kívülről támogat. Ha minden érintett rábólint a szövetségre, akkor összesen 96 mandátumuk lenne a parlamentben.

Mette Frederikse hozzátette: a migráció és a bevándorlók integrációjának kérdése hatalmas kihívás Dániának, jelenlegi formájában pedig nem fenntartható a dán jóléti állam.

Ha Frederiksennek sikerül megalakítania kormányát, akkor ő lesz Dánia második női miniszterelnöke.

Hír TV