2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szlovénia is követi Magyarországot és Ausztriát

Szlovénia felülvizsgálja az ENSZ globális migrációs csomagjának támogatását, miután Ausztria is kilépett az egyezmény elfogadási folyamatából - hangsúlyozta a bécsi látogatáson tartózkodó Miro Cerar szlovén külügyminiszter szerdán.

  • Szlovénia is követi Magyarországot és Ausztriát

Cerar osztrák kollégájának, Karin Kneisslnek elmondta: Ausztria döntése meglepetésszerűen érte Szlovéniát. A szlovén diplomácia vezetője jelezte: a fejlemények tükrében a ljubljanai kormánynak is el kell gondolkodnia rajta, hogy fenntartásokkal fogadja csak el a dokumentumot.

A konzervatív szlovén ellenzék az elmúlt időszakban határozott nyomást gyakorolt a balközép kormányra annak érdekében, hogy az felmondja a globális migrációs csomagot. Marjan Sarec szlovén miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy nem jelenik meg a decemberi marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a megállapodás elfogadását tervezik. A szlovén kormány még májusban döntött úgy, hogy részt vesz az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadási folyamatában.

Az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából az Egyesült Államok és Magyarország már korábban kilépett, és a napokban Ausztria is bejelentette, hogy nem támogatja a dokumentumot. Hasonló döntésre juthat Lengyelország és Csehország is.

Kneissllel folytatott tárgyalása során Cerar az ausztriai szlovén kisebbségnek nyújtott támogatások növeléséért is szót emelt. A szlovén külügyminiszter azzal indokolta kérését, hogy a karintiai szlovén kisebbség szükségletei nőttek az elmúlt időszakban. Az osztrák tárcavezető megerősítette: tudja, hogy 20 éve nem emeltek a juttatásokon, és megígérte: megemlíti a témát az illetékes körökben.

A felek ezen kívül a határvédelemről, az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről és egy közös szíriai aknamentesítési kezdeményezés elindításáról is tárgyaltak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!