2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Szlávik: Nem értek egyet a szlovákiai tömeges teszteléssel

Minden szempontból rendkívüli helyzet a mostani: Szlávik János, a mostanra országszerte ismertté vált infektológus főorvos szerint egy minket is elérő világjárvánnyal az ő generációja még nem találkozott, de mint mondja, ilyenkor bújik ki az emberből az orvos. Jaksity György, a hazai tőkepiac egyik legelismertebb képviselője szerint lehet, hogy eljutunk oda, hogy drasztikusat kell majd lépni, ahelyett, hogy picit előbb léptünk volna. A vakcináról hasonlókat, a tömeges szlovákiai tesztelésről mást gondolnak. Tíz erős állítás a vírusválságról a legfrissebb Forbes páros interjújából.

  • Szlávik: Nem értek egyet a szlovákiai tömeges teszteléssel

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a korábbi 15-20 ember helyett most 60-at irányít. Három ambulancia, fekvőbeteg osztályok, jelentősen megnövelt apparátus tartozik hozzá, a frontvonalból látja és kezeli a fertőzötteket.

Jaksity György és az általa alapított Concorde Csoport 120 fős csapata tavasz óta lényegében home office-ból dolgozik, a cég probléma nélkül átállt az új működésre, miközben a világjárvány és a vele járó gazdasági válsághelyzet az ő piacukat és tevékenységüket is felforgatja.

 

Az egészségügy kapacitáshatáráról és a járvány végéről:

„Ezt az egészségügyi közgazdászok könnyen ki tudják számolni, én azt mondom, a közelébe se szabad eljutni. Azt jól csináljuk, hogy plusz kórházakat építünk, de biztos, hogy a rendszer csak akkor működik, ha van hozzá személyzet. Én nem látom, hol a vége, csak remélem, nem érjük el még azt se, hogy a 80 százalék tele legyen. Senki nem tudja, meddig emelkedik az esetszám, a legtöbben most decemberre várják, én szeretném, ha már novemberben eljönne a plató.” (Szlávik János)

 

A tömeges tesztelésről Szlovákiában:

„A tesztelés akkor jó, ha van mellette erős kontaktkutatás és követés. Szlovákiában most mindenkit letesztelnek. Nem értek egyet vele, mert az antigén gyorsteszt egy rendkívül szűk periódust lát. Nálunk a mentősöknél jó helyük van, mert ők eleve beteg emberekhez mennek, megszűrik őket, mire beérnek a kórházba, ez nagyon hasznos. De tömeges szűrésre nem használnám.” (Szlávik János)

„Én ennek a közgazdasági oldalát látom, és azt gondolom, hogy ha nem egy szűk réteg érdekéről van szó, hanem az egész társadalom életét direkt, vagy indirekt befolyásoló ügyről, akkor jobb, ha a kormányzat lép fel vevőként, koordinátorként. Természetesen nem akarok vitatkozni Szlávik úrral járványügyi, virológiai szempontból, nyilván más a PCR és az antigénteszt, de a teszteletlenség és a valamilyen szintű teszteltség között van különbség. Főleg, hogy ha az állam szervezi, finanszírozza és sokkal könnyebben elérhető bárkinek.” (Jaksity György)

A vakcináról, mint lehetséges megoldásról:

„A gyógyszerfejlesztés egyértelmű zsákutca, évek kellhetnek még, miközben az oltás már itt van az ajtóban. Csöndben, óvatosan, halkan Indiában, Brazíliában és több európai országban is gyártják már a kísérleti vakcinákat. És amikor kijön a vizsgálatok eredménye, hogy márpedig ez jó, ott lesz milliószám a vakcina. Először nyilván a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és azok kapják, akik azért felelősek, hogy az ország működjön. A vakcina egy komoly sikertörténet lesz még akkor is, ha sokféle van, és nem tudjuk, melyik lesz a befutó.” (Szlávik János)

„Abban a pillanatban, ha széles körben lehet védekezni a járvány ellen, visszatér a gazdaság és a társadalom a normális kerékvágásba. Amíg viszont ez nincs meg, a szemünk előtt zajlik a pusztulás. Tehát egyértelműen a gazdaságnak is a vakcina a numero uno fegyver. Ettől függ, hogy a várva várt visszapattanás mikor indul el, de hogy ez milyen gyors lesz, azzal kapcsolatban szkeptikus vagyok.”  (Jaksity György)

Az állam szigoráról:

„Ahol olyan a közlekedési morál, mint nálunk, ott csak vaskézzel lehet irányítani. Ilyen helyzetben csakis a kormányzatnak kell odahatnia, hogy az emberek betartsák a szabályokat, maguktól nem fogják.” (Szlávik János)

 

A vakcina utáni világról:

„Ahol 10-15 százalékos bruttó hazai termék visszaesés van, azt nem egy év alatt fogja kinőni a gazdaság. A társadalom jelentős részének a jövedelmi, vagyoni helyzete rosszabb, mint 2019-ben volt, vagyis kevesebb fog jutni utazásra. Nyilván nem a kenyéren, az áramon és a gázfogyasztáson fogunk spórolni, hanem az utazáson, az étterembe járáson, a szolgáltatásokon és az új dolgok megvásárlásán. Ennek ott lesznek a nyomai még évekig, lassú lesz a kilábalás.” (Jaksity György)

Arról, hogy miért húzzuk az utolsó pillanatig a korlátozásokat:

„Mindenki mindig az utolsó pillanatig húzza, mert tavasszal, nyáron megtanultuk, hogy mi a leállás az ára. Már nyáron nagyobb volt a visszaesés, mint a 2008-2009-es válságnál, és még nem vagyunk a végén. Gazdaságpolitikai oldalról racionális az egészségvédelmi szempontból még védhető szintig fenntartani egy lazább kontextust, és ne felejtsük el, hogy ez a két dolog oda-vissza működik. Nem szeretem azt a kérdésfeltevést, hogy mi a fontosabb, az emberi élet védelme, vagy a gazdaság. Ez nem egy vagylagos kérdés.” (Jaksity György)

A magyarországi szigorításokról, esetleges iskolabezárásokról: 

„Én már rég szigorítanék. Azzal együtt, hogy látszik, hogy annak milyen negatív hatása van a gazdaságra. De az is látszik, hogyha kiengedjük a szellemet a palackból, akkor sokkal nehezebb visszatuszkolni, mintha folyamatosan játszunk vele, és kicsit kiengedjük, kicsit visszazárjuk. Én egy ügyesebb mikromenedzsmentben hiszek jobban, mert minden rendszer, a testünk, a társadalmunk, a világgazdaság is egy nagyon finom rendszer, amit az egyensúlyi pontja körül kell tartani. A mi szakmánkban ezt a volatilitás írja le. Semmilyen irányban nem jók a nagy kilengések.”  (Jaksity György)

„Én nem vagyok annyira nagy híve az iskolabezárásnak. Persze, a digitális oktatás nagyon jó, ha működik, de nem olyan egyszerű ez, mert akkor a szülőknek otthon kell maradniuk. Nálam is, nővérek, orvosok nem tudnak otthon maradni a gyerekkel, vagy ha ezt tennék, az komoly probléma lenne, azonnal elveszítenék 1-2 nővért.” (Szlávik János)

 

 

Forbes.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!