2019. október 20.,
vasárnap, Vendel napja

Szkripal-ügy: forró nyomon az oknyomozó újságírók

Hír TV

2018. szeptember 30., vasárnap 12:44, frissítve: vasárnap 13:24

Forró nyomon vannak az orosz oknyomozó újságírók a Szkripal-mérgezés másik gyanúsítottjának beazonosításában. Az egyik férfit a hét közepén az orosz katonai hírszerzés ezredeseként azonosították be, az orosz hatóságok tagadnak. Megszerzett titkos iratok szerint úgy juthattak brit beutazási vízumhoz, hogy kollégáik feltörték a moszkvai brit nagykövetség vízumosztályának számítógépes rendszerét, és manipulálták az engedélyezési eljárást.

Bújócskát játszik egymással az orosz és a brit hírszerzés. A hét közepén a brit oknyomozó portál, a Bellingcat beazonosította a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját. A férfi Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel járt Salisbury-ben a mérgezéses merénylet napjaiban, de a portál titkos orosz iratok alapján az orosz katonai hírszerzés ezredeseként azonosította. Valódi neve Anatolij Vlagyimirovics Csepiga lehet.

A brit oknyomozó újságíróknak Oroszországban segítő Insider Projekt vezetője szerint az orosz titkosszolgálatok ezzel nehéz helyzetbe kerültek: egy leleplezett fedett ügynököt nehéz tovább védeni.

„Nagyon nehéz azt állítani, hogy Anatolij Csepiga egy másik személy, aki nem úgy néz ki, mint Bosirov. Meg kell nézni, hogy a két fotón látható férfi hasonlít-e egymáshoz. Persze az orosz hatóságok előállhatnak azzal, hogy bemutatnak egy másik fickót, aki Csepigaként mutatkozik majd be. De annak az embernek is ki fogjuk deríteni az igazi személyazonosságát, és akkor a hatóságok megint mentegetőzhetnek” – nyilatkozta Roman Dobrokotov, az Insider Project vezetője.

Még nagy kérdés, hogy ki volt angliai útján az elcsípett ügynök társa, akit útlevele alapján Alekszandr Petrov álnéven ismernek.

„Információink vannak arról is, hogy az orosz titkosszolgálat be tudott hatolni a moszkvai brit nagykövetség vízumosztályának rendszerébe, és manipulálni tudta a vízumengedélyezéseket. A jövő héten erről publikálni fogunk egy bizonyító erejű anyagot” – ígérte Dobrokotov.

A londoni rendőrség alapos nyomozás után egy hónappal ezelőtt nevezte meg a Szkripal-ügy két gyanúsítottját, akikről fotókat is bemutattak. A két gyanúsított két héttel később személyesen nyilatkoztak az orosz állami tévének, magukat turistának mondták. A brit médiumoktól érkező interjúkérelmeket a Kreml eddig nem hagyta jóvá.