2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Külföld

Szinte minden korlátozást feloldottak Írországban

Csak néhány szabály marad érvényben, köztük a maszkhasználat és a pozitív teszt utáni karantén.

Az ír kormány beleegyezett, hogy szombattól feloldja a koronavírussal kapcsolatos szinte összes korlátozást – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Micheál Martin kijelentette azt is, hogy országa „átvészelte az omikronvihart”.

A rendelet értelmében többek között a vendéglátóhelyeken nem kell felmutatni a teszteredményt vagy oltásról szóló papírt. A bárok, éttermek és éjszakai klubok szintén visszatérnek a normál nyitvatartási időhöz. Eddig a vendéglátó és kulturális helyszíneknek, beleértve a kocsmákat, éttermeket, mozikat és színházakat, helyi idő szerint este nyolcig be kellett zárniuk.

A miniszterelnök azt is megerősítette, hogy megszűnnek az otthoni összejövetelekre vonatkozó korlátozások, és eltörlik a rendezvényeken részt vevők számának korlátozását is. Ugyanakkor feloldják az otthoni munkavégzés szabályait, ami lehetővé tenné a fokozatos visszatérést a munkahelyekre – mondta Martin. 

A tömegközlekedési eszközökön és a legtöbb középületben egyelőre érvényben maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, és a kormányfő kérte a lakosságot, hogy változatlanul legyen elővigyázatos, és tartsa be az érvényben maradó járványvédelmi előírásokat.

Az utazóknak továbbra is úgynevezett Covid-útlevelet kell használniuk, amely digitálisan igazolja oltási státusukat vagy a legutóbbi teszteredményeiket.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök megköszönte a lakosságnak a rendkívüli egészségügyi intézkedésekkel kapcsolatos együttműködést, és elismerte a szabályok okozta nehézségeket. Mint mondta: „senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az önök közös erőfeszítései sok ezer életet mentettek meg”. Ugyanakkor kijelentette azt is, hogy a kormány nem akarja korlátozni a személyes szabadságjogokat a szükségesnél tovább. 

 

Az írek mindazonáltal még nem lélegezhetnek fel teljesen: Micheál Martin figyelmeztetett, hogy a korlátozások többségének feloldására vonatkozó döntés a fertőzések számának átmeneti növekedéséhez vezethetnek, és arra buzdította az embereket, hogy vegyék igénybe az oltásokat.

Azt is szeretném világossá tenni, hogy a világjárványnak még nincs vége. Továbbra is mindannyiunktól éberségre lesz szükség 

– tette hozzá a miniszterelnök.

Írországban a legutóbbi két hétben több mint 203 000 megbetegedést regisztráltak, a napi új eset több mint 6500. Az átoltottságot tekintve a teljes körűen beoltottak a lakosság 77 százalékát teszik ki, 52 százalékuk pedig már a harmadik oltást is felvette.

Borítókép: Az ír miniszterelnök, Micheál Martin (Fotó: Twitter/Micheál Martin)

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Áradások Indiában

Több mint 800 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Indiában az árvizek miatt.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!