2024. 09. 15. Vasárnap Enikő, Melitta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szent Péter esernyője 13:00

Külföld

Szinte már parancsba adták: az EU-nak szaporázni kell a fegyverkezést

A javaslatcsomag európai védelmi iparra vonatkozó része egyértelműen fogalmaz: több uniós és tagállami pénzt allokálna a fegyveriparnak.

  • Szinte már parancsba adták: az EU-nak szaporázni kell a fegyverkezést

Szeptember második hetében nyilvánosságra hozzák Mario Draghi volt olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt elnökének jelentését az európai versenyképesség javításának lehetőségeiről. A dokumentumot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendelte meg. A POLITICO-hoz most kiszivárgott egy részlet a jelentésből.

A javaslatcsomag európai védelmi iparra vonatkozó része egyértelműen fogalmaz: több uniós és tagállami pénzt allokálna a fegyveriparnak, és kivételt adna az iparágnak az európai versenyjog vállalategyesüléseket tiltó passzusai alól. Védelmi ipari konszernek Draghi javaslatai szerint akkor is egybeolvadhatnának, ha ez versenykorlátozó hatással bírna.

„Az EU védelmi ipari bázisa strukturális problémákkal küzd a kapacitás, a know-how és a technológiai előny tekintetében. Így az EU nem tartja a lépést globális versenytársaival” – fogalmazott a volt miniszterelnök, aki rávilágított arra, hogy az EU nagyjából harmadannyit költ ma védelemre, mint az USA. A javaslatok közé a fentiek mellett az európai fegyverek beszerzésének előnyben részesítését vette be a kontinensen kívüli gyártók termékeivel szemben, és közös védelemipari hivatalt is létrehozna, amely központosított módon szerezne be katonai felszerelést az eu-tagországok számára.  

A teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!