2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Szerelmes biciklisták

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Szili: Politikai bohózat az Európai Bizottság Minority SafePacket elutasító döntése

A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott szerint "politikai bohózat", hogy az Európai Bizottság (EB) nem irányoz elő jogi aktusokat a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

  • Szili: Politikai bohózat az Európai Bizottság Minority SafePacket elutasító döntése

Szili Katalin az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának csütörtöki ülésén beszélt erről, emlékeztetve: az EB ezzel figyelmen kívül hagyta a polgárok akaratát, az uniós bíróság és az Európai Parlament (EP) döntését is.

A Minority SafePack egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, amelynek bejegyzését az Európai Bizottság ugyanabban az évben elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe, azt tagállami szinten kell megvalósítani.

Ezt a döntést az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) ugyancsak 2013-ban megtámadta az uniós bíróságnál, amely 2017-ben a felperesek javára hozott határozatot, így a bizottság regisztrálta a kezdeményezést, amelynek szervezői sikeresen összegyűjtötték a megfelelő mennyiségű aláírást a határidő lejárta előtt. Az Európai Parlament múlt decemberben nagy többséggel szavazta meg a kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást. Az Európai Bizottság január közepén azonban közölte, nem irányoz elő jogi aktusokat a kezdeményezéssel kapcsolatban. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az EU minden hetedik polgára nemzeti kisebbséghez tartozik, ami Spanyolország lélekszámával megegyező közösséget jelent. "Ez olyan, mintha az unió egy államával egyszerűen nem foglalkozna" - hangoztatta Szili Katalin, majd úgy fogalmazott: a Minority SafePack "kis lépés lett volna az EU-nak, de nagy lépés lett volna az őshonos kisebbségeknek".

Ha ez a kérdés az EB érvelése szerint nem tartozik a hatáskörükbe, akkor az afrikai származású emberek alapvető jogai miért tartoznak? - tette fel a kérdést Szili Katalin, akinek az álláspontja szerint az EB és az EU bürokráciája gyakorlatilag "mazsolázik" a kisebbségi kérdésekben és politikai ügyet kreál belőlük. "A gazdasági kohézión túl vannak más ügyek is" - mutatott rá.

A miniszterelnöki megbízott szerint Magyarországnak az EU Tanácsának közelgő soros elnökeként ezt a kérdést napirenden kell tartania, majd jelezte azt is, hogy a kisebbségi nyelvek 25 éves európai chartája megújításra érett.

Szili Katalin beszámolt arról is, hogy az eddigi 75 európai polgári kezdeményezésből 70 esetében nem gyűltek össze a szükséges aláírások, a másik "négy és fél esetében pedig elutasító volt az Európai Bizottság".

Vincze Loránt, a FUEN elnöke a többi közt arról beszélt, hogy az EB a kezdeményezést elutasító döntésével nemcsak politikai hibát vétett, hanem az jogilag is több ponton kifogásolható. Elmondta, hogy az EB érvelése cinikus, mert számos helyen jelenleg is jogsértések érik az őshonos kisebbségeket. Jelezte: semmisségi eljárás indítását tervezik a döntés ellen, aminek - álláspontja szerint - jó esélye lehet az európai törvényszéken.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ilyen megtorlásra számíthat Irán Izraeltől + videó

Ilyen megtorlásra számíthat Irán Izraeltől + videó

Irán több száz drónt és ballisztikus rakétát indított Izrael felé tegnap este. Ezeket légvédelmi rendszerek és vadászgépek segítségével semlegesítették. A támadás a Híradóban kapcsoltuk az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatóját, Tárik Meszárt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!