2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:25

Külföld

Szijjártó visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle „menekítésben”

Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt – közölte külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. Pintér Sándor belügyér pedig arról beszélt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának mai ülését követően, hogy a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Gruevszki menekültügyi eljárásáról.

  • Szijjártó visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle „menekítésben”

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a volt macedón miniszterelnök minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok, továbbá visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle „csempészetben vagy menekítésben”. „Először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről” – fogalmazott.

Kérdésre Szijjártó Péter elmondta, nem tud arról, a macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát.

Az ügyben egyébként folyamatos a párbeszéd Macedóniával, tette hozzá Szijjártó, aki kapcsolatban áll macedón partnerével, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter is. A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával.

Az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet, mondta, hozzáfűzve, hogy máskor is volt már, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai. Szijjártó Péter azt is megjegyezte, tárcájának egyébként nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal - jelentette ki a belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után újságíróknak nyilatkozva. Pintér Sándor kiemelte: a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének. A belügyminiszter az újságíróknak bemutatta azt is, milyen a határozat, amit egy menekültügyi kérelem elbírálásakor meghoznak. Mint hangsúlyozta, annak nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre kitér, csak törvényi helyeket tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Volodimir Zelenszkij lett az Év Embere a Financial Timesnál. Ukrajna elnöke a brit üzleti lap szerint azzal érdemelte ki a címet, hogy az orosz agresszió elleni bátorság és kitartás, valamint a liberális demokrácia zászlóvivőjévé vált.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!