2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Szijjártó: Új szövetség jött létre Málta és Magyarország között

Új szövetség jött létre Magyarország és Málta között, hiszen az Európai Unió előtt álló dilemmákat és kérdéseket abszolút hasonlóan ítéli meg a két ország, és egyetértés van köztük a migráció tekintetében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Vallettában az Evarist Bartolo máltai kül- és uniósügyi miniszterrel folytatott tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

  • Szijjártó: Új szövetség jött létre Málta és Magyarország között

 "Egyetértünk abban, hogy a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani, különös tekintettel arra, hogy a koronavírus nyomán előállt világjárvány új veszélyeket hozott itt is (Máltán)" - mondta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció eddig alapvetően biztonsági és kulturális kockázatot jelentett, de a járvány megjelenésével "elképesztő" egészségügyi kockázatot is.

"Hogyha újabb migrációs hullámok érkeznek Európába, akkor azok egészségügyi hatása fertőzöttség tekintetében gyakorlatilag felmérhetetlenül súlyos lesz" - figyelmeztetett Szijjártó Péter. Hozzátette, egyetértés volt közte és a máltai kül- és uniósügyi miniszter között abban, hogy a migrációt afrikai fejlesztésekkel kell megoldani, úgy kell javítani ott az életszínvonalat, hogy az afrikai emberek otthon maradjanak. Az afrikai országoknak szükségük van a fiataljaikra, az európaiaknak pedig világossá kell tenni, hogy Európába csak szabályosan lehet belépni.

"Itt az ideje, hogy világosan beszéljünk a Soros-féle NGO-k szerepéről a Földközi-tenger térségében. Ezek a szervezetek folyamatosan zsarolják az európai embereket, szövetségre lépnek az embercsempész-hálózatokkal azon európai emberekkel szemben, akik csak békében és biztonságban akarják leélni az életüket" - folytatta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra, hogy az NGO-k folyamatosan bűncselekményeket követnek el, amikor segítik migrációt, ugyanis az illegális migráció maga is bűncselekmény. Itt az ideje, hogy Európa véget vessen az NGO-k zsarolásának - mondta Szijjártó Péter.

Megállapodott tárgyalópartnerével abban is, hogy a migráció kérdését össze fogják kötni fejlesztési és beruházási források elköltésével az Európai Unióban. Nem engedhető meg szerinte, hogy egyes afrikai országok úgy kapjanak forrásokat, hogy közben ne gátolják meg a kiáramló migrációt.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok 2,5 évvel ezelőtt 35 millió eurót adtak az Európai Uniónak a líbiai parti őrség megerősítésére, hajók megvásárlására, de Brüsszel mind a mai napig képtelen volt hajókat vásárolni. Ezért most azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy vonják be a beszerzésbe Máltát.

"Végre vegyék meg azt a 2-3 hajót a líbiai parti őrségnek, amelyekkel a líbiaiak el tudják érni, hogy az embercsempészek ne tudják kihozni a líbiai vizekről az illegális migránsokat" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Vallettában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!