2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Szijjártó: Soha ennyi közös építkezés nem zajlott egy időben Magyarország és Szlovákia között

Soha ennyi közös építkezés nem zajlott egy időben Magyarország és Szlovákia között, mint jelenleg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-szlovákiai Kenyhecen pénteken.

  • Szijjártó: Soha ennyi közös építkezés nem zajlott egy időben Magyarország és Szlovákia között

Szijjártó Péter erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet szlovák hivatali partnerével, Peter Ziga gazdasági miniszterrel közösen tartott, miután aláírtak egy gázszállításról szóló energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot. Ez utóbbi a két ország közötti gázszállítási infrastruktúra kihasználásának növelését, illetve az érintett felek és a régió energiabiztonságának növelését célozza.

A magyar diplomácia vezetője a dokumentum aláírása után rámutatott: a magyar-szlovák gáz interkonnektor kapacitásának jelentős bővítésével, és azzal, hogy két ponton összekötik a két ország magasfeszültségű villamosenergia-hálózatát, egy olyan integrált energiarendszer-kapcsolatot hoznak létre, amely biztonságot teremt arra az esetre is "ha bárhol a világon baj van az energiaellátással."

Szijjártó Péter közölte: a magyar-szlovák gázösszeköttetés kapacitását mindkét irányba 5,3 milliárd köbméterre akarják növelni, és már nyáron elindítják a kapacitáslekötési eljárást. Hozzátette, hogy a magyar-szlovák interkonnektoron már megindult a gázszállítás, az elmúlt héten már napi 9-10 millió köbméter gázt szállítottak a két ország között.

A miniszter rámutatott: miután 2021-től déli irányból, a Török áramlaton keresztül nagy mennyiségű gáz érkezik majd Magyarországra, és a fel nem használt mennyiségből Szlovákia irányába készülnek továbbszállítani, ez mindkét ország számára korábban nem létező tranzitpozíciót jelent.

Szijjártó Péter beszélt a két ország közötti közúti infrastruktúra fejlesztéséről is, megemlítette, hogy márciusra befejeződik Rajkánál az M1-es autópálya és a szlovák gyorsforgalmi út összekötése, ami közvetlen autópálya-kapcsolatot teremt a két főváros között, 2022-re pedig befejezik a Miskolcot az országhatárral összekötő autópályát is.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter a sajtótájékoztatón ugyancsak méltatta a két ország közötti rendkívül jó kapcsolatokat, amit az államközi kapcsolatok mellett a két ország energetikai vállalatainak együttműködése is bizonyít. Ziga ezzel összefüggésben hangsúlyozta a közép-európai országok energetikai együttműködésének fontosságát.

A pénteken aláírt együttműködési nyilatkozatról azt mondta: az egy sokéves igyekezet sikeres betetőzése, és az energetikai összeköttetések sorában már a harmadik hasonló, amelyet sikerült tető alá hozni a két ország között az utóbbi években.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!