2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Szijjártó Péter reagált Macron hajmeresztő kijelentésére

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

  • Szijjártó Péter reagált Macron hajmeresztő kijelentésére

A miniszter azt írta: "Halljuk, látjuk a híreket a tegnap esti párizsi találkozóról. Magyarország álláspontja világos és sziklaszilárd: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kell, hanem befejezni."

Mint arról mi is beszámoltunk az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferenciám Párizsban Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy ugyan nincs konszenzus csapatok Ukrajnába küldéséről, de szerinte a kérdést mindazonáltal nem lehet kizárni. 

"Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön"

- szögezte le.

Azt ugyanakkor nem említette, hogy a konferencián részt vevő 20 ország közül melyek támogatják csapatok küldését Ukrajnába.

A szakértő Macron háborús terveiről

A Mandiner a Macron-nyilatkozat és a valóság viszonyáról kérdezte Somkuti Bálint hadtörténészt, biztonságpolitikai szakértőt, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatótanárát. Somkuti szerint „Macron elnök kijelentésével az az alapvető probléma, hogy egységesnek nevezhető európai haderő nincs”, és külön-külön 

egyik európai ország sincs abban a helyzetben, hogy annyi katonát küldjön Ukrajnába, amely önmaában képes lehetne megváltoztatni a harcok menetét”.

A szakértő szerint itt több tízezer katonára, több száz páncélozott harci eszközre és 100-200 repülőgépre volna szükség.

Somkuti úgy látja: ahhoz, hogy ezek mind felfejlődjenek, több hónapra volna szükség, s ezt az oroszok sem néznék ölbe tett kézzel, „bármikor bevethetik a Karaganov-tervet”, azaz egy megelőző harcászati nukleáris csapást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!