2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Szijjártó Péter: egy erős RMDSZ nagyban hozzájárul a kapcsolatok fejlesztéséhez Magyarország és Románia között+ videó

Minél erősebb a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselete a romániai politikában, annál jobban lehet támaszkodni a pártra a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Sepsiszentgyörgyön.

  • Szijjártó Péter: egy erős RMDSZ nagyban hozzájárul a kapcsolatok fejlesztéséhez Magyarország és Románia között+ videó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral közös sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködésében az erdélyi és a székelyföldi magyarság a legbiztosabb és legfontosabb alapot tudja adni.

"Nekünk, magyaroknak az érdekünk tehát, hogy minél jobb legyen a kapcsolatunk Romániával" - húzta alá.

Majd kifejtette, hogy ennek praktikus okai is vannak, például az, hogy tavaly ismét megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom csúcsa, és mára a szomszédos ország vált a magyar gazdaság harmadik legfőbb exportpiacává.

"Ha azt nézem, hogy az elmúlt tíz esztendő során több mint a duplájára tudtuk növelni a kereskedelmi forgalmunkat és a Romániába irányuló kivitelünket is, akkor az világosan mutatja azt, hogy gazdasági szempontból is stratégiai jelentősége van a két ország együttműködésének" - mondta.

"És érdekünk az, hogy ezt időről időre továbbfejlesszük. Nekünk érdekünk az, hogy Magyarország és Románia minél több ponton kapcsolódjon egymáshoz, értem ezt a szó átvitt, de szoros értelmében is" - tette hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarországnak is érdeke, hogy Románia minél előbb beléphessen a schengeni övezetbe, a kormány ezért az európai uniós soros elnöksége idején is meg fog adni ehhez minden támogatást.

"Ez részben gazdasági érdekünk, részben pedig a magyarországi és az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság közötti kapcsolattartást is jelentős mértékben meg fogja könnyíteni" - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy Románia részleges, repülőterein keresztüli schengeni csatlakozását kihasználva, és az RMDSZ kitartó szorgalmazása nyomán, a magyar kormány és a Wizz Air együttműködésével júniustól közvetlen légi járat fogja összekötni Budapestet és Brassót.

Emlékeztetett arra, hogy az idei választási szuperév lesz Romániában, amelynek során négy választást is rendeznek.

"Természetesen Magyarország részéről semmifajta beavatkozási kísérletre nem kell számítani, de azt a jogot azért fenntartjuk magunknak, hogy szurkolhassunk. És szurkolni is fogunk az RMDSZ-nek és az RMDSZ jelöltjeinek is, mégpedig azért, mert minél erősebb az RMDSZ képviselete a romániai politikai életben, annál nagyobb mértékben tudunk támaszkodni az RMDSZ-re abban, hogy Magyarország és Románia kapcsolatai még jobbak, még stratégiaibb jellegűbbek, még stabilabbak legyenek" - közölte.

"Ezért arra kérem nagy tisztelettel a Székelyföldön, Erdélyben és egész Románia területén élő magyarokat, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt a romániai választási szuperév szavazásain" - fűzte hozzá.

 

A miniszter végül reményét fejezte ki, hogy a kampány során minden politikai párt és minden politikai szereplő meg tudja majd őrizni a méltóságát, és nem kell a nemzeti közösségekkel, különösképpen a magyarokkal szembeni uszítással találkozni.

"Mi, magyarok a kölcsönös tiszteletre alapítjuk a külpolitikánkat, a kölcsönös tiszteletre alapítjuk más országokkal, más közösségekkel való viszonyunkat, és őszintén remélem, hogy ez a tisztelet az idei évben is kölcsönös lesz" - fogalmazott.

"Én azt gondolom, hogy ha a többségi nemzet megadja a nemzeti közösségeknek, a kisebbségeknek a tiszteletet, akkor azzal a saját maga méltóságát is meg tudja őrizni. És hogyha a nemzeti közösségek, kisebbségek megélhetik, megőrizhetik önazonosságukat, identitásukat, akkor azzal erősítik, és nem gyengítik azt az országot, ahol élnek" - vélekedett.

"Ezért sok sikert kívánunk Romániának az idei esztendőre, négy választást lebonyolítani nem kis dolog (.) Ezzel együtt pedig szurkolunk az RMDSZ-nek és az RMDSZ jelöltjeinek, hogy egy minél erősebb magyar képviselet a romániai politikában hozzá tudjon járulni Magyarország és Románia még jobb együttműködéséhez" - összegzett.

Szijjártó Péter a Klaus Iohannis román elnök NATO-főtitkári jelöltségével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választás eredményét ma nagyjából akkora eséllyel lehetséges megjósolni, mint a hétvégi lottósorsolás számait.

Kiemelte: a magyar kormány egészen biztosan nem fogja támogatni Mark Rutte jelöltségét, miután a leköszönő holland miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy hazánkat térdre kell kényszeríteni. "Egy ilyen, bizalomra épülő védelmi szövetségben mi olyan embert nem tudunk támogatni, aki térdre akar kényszeríteni minket" - szögezte le.

"Ugyanakkor annak örülünk, hogy van végre egy közép-európai jelölt. A NATO-nak korábban soha nem volt Közép Európából származó főtitkára. Most van egy közép-európai jelölt, ez jó hír. Hogy ebből majd mi jön ki, még nem tudjuk, most így állunk" - közölte.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!