2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Szijjártó Péter: Az EU-nak világos és átfogó stratégia mentén kell hozzáállnia a fehérorosz kérdéshez

Az Európai Uniónak nem rögtönzött módon, hanem világos és átfogó stratégia mentén kell hozzáállnia a fehérorosz kérdéshez - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek ülését megelőzően hétfőn. A lengyel, a litván és a román elnök pedig az uniós támogatási csomag bővítését szorgalmazza.

  • Szijjártó Péter: Az EU-nak világos és átfogó stratégia mentén kell hozzáállnia a fehérorosz kérdéshez

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott videoüzenetében fontosnak nevezte, hogy az unió Fehéroroszországot illetően gazdasági, politikai és biztonsági szempontból is hatékony tervet készítsen.

A tervnek olyannak kell lennie, amely hosszú távú támogatást, és nem pusztán kampányszerű segítséget jelent az országnak. Szvjatlana Cihanouszkajával, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetőjével való hétfői találkozóra, valamint magyar és közép-európai tapasztalatokra építve Magyarország továbbra is azt támogatja, hogy az unió Lengyelország vezetésével dolgozza ki a Fehéroroszországot megsegítő tervét - emelte ki.

A miniszter közölte, Magyarország már megkezdte a segítségnyújtást a fehéroroszországi katolikus egyház támogatásának formájában.

Szijjártó Péter nyilatkozatában arra emlékeztett, hogy Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érseket augusztus 31. óta nem engedik vissza hazájába Lengyelországból.

"Tadeusz Kondrusiewicz jelenléte segíthetne a békés megoldásban. Magyarország ezért továbbra is azt szorgalmazza, hogy az érseket engedjék vissza az országba. Engedjék, hogy vezesse a helyi katolikus egyházat, vezethesse és elláthassa a rábízott közösséget" - fogalmazott.

A miniszter azt hangoztatta, hogy ebben az ügyben az Európai Uniónak erős hangon és közösen kell fellépnie.

Nem engedhető meg ugyanis, hogy a keresztény Európában egy katolikus vezetőt kitiltsanak a saját országból - tette hozzá Szijjártó Péter.

A fehérorosz ellenzéki vezetővel tárgyalnak az uniós külügyminiszterek

A belarusz helyzet az egyik fő téma az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján. A tárgyaláson részt vesz a fehérorosz ellenzék vezetője is. Szvajtlana Cihanouszkaja arra biztatta az uniós vezetőket, hogy legyenek bátrabbak, lépjenek fel határozottabban a belarusz elnökkel szemben. Az Európai Unió ugyanis egyelőre nem vetett ki semmilyen szankciót az elcsalt elnökválasztás és a tüntetések során tapasztalt erőszakos rendőri fellépés miatt Fehéroroszországgal szemben. A Litvániába menekült ellenzéki vezető szerint azonban szükség lenne a büntetőintézkedésekre.

Az Európai Unió szorgalmazza a szabad és tisztességes választások kiírását, de ez nem jelenti a belügyekbe való beavatkozást - hangsúlyozta a Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője. Josep Borrell leszögezte: az Európai Unio nem ismeri el Aljakszandr Lukasenkot Fehéroroszország elnökének.

A lengyel, a litván és a román elnök az uniós támogatási csomag bővítését szorgalmazza

Az új, szabad fehérorosz elnökválasztás után tervezett, az ország demokratikus átalakítását célzó uniós gazdasági támogatási csomag bővítését szorgalmazta közös, hétfőn közzétett nyilatkozatában Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván és Klaus Iohannis román elnök. 

A lengyel elnöki hivatal Facebook-oldalán olvasható nyilatkozatban a három államfő hangsúlyozza: a szabad, tisztességes és átlátható választás minden nemzet demokratikus alapjoga. Kiemelik a nemzetközi megfigyelők részvételét az esetleges új fehérorosz elnökválasztáson, mint a szavazás jogszerűségének feltételét.

Az elnökök a stabilabb és biztonságosabb Európa előfeltételének nevezik "a jól fejlődő, a társadalmi bizalomra és a közös vízióra építő" Fehéroroszországot. Kinyilvánítják eltökéltségüket a fehérorosz demokratikus átalakítás, a polgári társadalom, piacgazdaság és jogállamiság támogatására.

"Úgy látjuk, hogy az Európai Uniónak jelentős gazdasági világhatalomként bővítenie kell a fehéroroszországi demokratikus átalakulást segítő támogatási csomagját" - olvasható a nyilatkozatban.

Az elnökök arra a tervre utalnak, amelyet múlt heti bejelentés szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport nevében, Litvánia támogatásával a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozón fog előterjeszteni. Az 1 milliárd eurós, "új Marshall-tervnek" nevezett projekt fő eleme egy stabilizációs alap létrehozása a fehérorosz kis- és középvállalkozások támogatására.

A három elnök szerint elő kellene segíteni Fehéroroszországnak az EU-val folytatott kereskedelmét is a meglévő akadályok lebontásával, és támogatni a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Az EU és Fehéroroszország között - a szükséges feltételek teljesítése után - be kellene vezetni a vízummentes forgalmat.

Szorgalmazzák továbbá a fehérorosz energiaszektor diverzifikációjának, az ország energiabiztonságának támogatását, valamint a gazdaság átalakítását célzó pénzügyi eszközök elérhetővé tételét és a nemzetközi pénzügyi intézmények nagyobb részvételét a beruházások ösztönzésében.

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon az EU tagállamaihoz a Fehéroroszországnak szóló "pozitív program" előkészítésében, az ország politikai, gazdasági és társadalmi reformjait támogató csomag kidolgozásában.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!