2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Szijjártó Péter: Az ENSZ legfőbb feladata ma az ukrajnai és a közel-keleti háború eszkalációjának megelőzése

Az ENSZ legfontosabb feladata jelenleg meggátolni az ukrajnai és a közel-keleti konfliktus egyesek által láthatóan kívánatosnak tartott eszkalációját, Magyarország továbbra is minden béketörekvésben kész segítséget nyújtani - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

  • Szijjártó Péter: Az ENSZ legfőbb feladata ma az ukrajnai és a közel-keleti háború eszkalációjának megelőzése

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ-közgyűlés ülése előtt hangsúlyozta, hogy a második világháború óta napjainkban van legrosszabb állapotában a globális biztonság, most a legnagyobb a veszélye a harmadik világháború kirobbanásának, ezért a világszervezetnek élére kell állnia minden terrorellenes és béketörekvésnek.

Leszögezte: az ENSZ épp azért jött létre, hogy platformként funkcionáljon az ellenséges államok között. "És mi azt szeretnénk, hogy a szomszédunkban zajló háború mielőbb véget érjen, a Közel-Keleten pedig a terrorellenes műveletek sikerre vezessenek. Tehát az ENSZ-nek most az a fő feladata, hogy fellépjen a béke érdekében, és segítsen a terrorellenes küzdelem sikerre vitelében" - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy az ukrajnai és a közel-keleti háború esetében is fennáll az eszkaláció kockázata. "Jól látszik, hogy erre vonatkozóan vannak is törekvések. Vannak törekvések arra, hogy mind az Ukrajnában zajló háborút, mind pedig a közel-keleti konfliktust kiterjesszék további országokra" - húzta alá.

Majd rámutatott, hogy ez regionális, sőt globális méretű háborúhoz vezethetne, a legfontosabb feladat ezért ma a nemzetközi közösség előtt a két válság kiszélesedésének megakadályozása.

Szijjártó Péter globális érdeknek nevezte a gázai terrorellenes műveletek sikerét, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell előzni a harcok átterjedését Libanonra, ezért segíteni kell a bejrúti kormányt.

"Ugyanígy, az ukrajnai háborúban is minél többen szállítanak fegyvert, minél több fegyvert szállítanak, annál hosszabb lesz a háború, annál több ember hal meg, annál nagyobb pusztítás jön, és minden egyes nap a háborúban sajnos magával hozza a továbbterjedés veszélyét" - vélekedett.

"Látszik, hogy itt is vannak törekvések arra, hogy különböző országokat beleprovokáljanak a háborúba. Nekünk, európaiaknak, NATO-tagoknak most az a legfontosabb feladatunk, hogy megakadályozzuk egy esetleges NATO-Oroszország konfliktus kirobbanását, ugyanis az nyilvánvalóan a harmadik világháború kitörésével megegyezne" - tette hozzá.

Továbbá kiemelte, hogy minél később rendeződik az ukrajnai és a közel-keleti helyzet, annál nagyobb az esélye a világ ismételt blokkosodásának, amin Közép-Európa és Magyarország egyszer már súlyosan rajtaveszített.

"Minél előbb sikerül lezárni a háborút, minél előbb győzelem születik a terrorellenes műveletben, annál nagyobb az esélye annak, hogy a következő világpolitikai időszak az összeköttetésekről, a konnektivitásról, a civilizált együttműködésről fog szólni" - mondta.

Ezzel kapcsolatban pedig reményét fejezte ki, hogy a globális békepárti többség hangja fel tud erősödni az ENSZ-ben a transzatlanti világ "háborús pszichózisával" szemben.

A miniszter közölte, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani minden olyan törekvésben, amelynek a célja a béke előmozdítása, az országok közötti kulturált együttműködés.

"Mi őszinte, nyílt, békepárti külpolitikát folytatunk, egy olyan külpolitikát, amely a kölcsönös tiszteletre törekszik. Ezért látható, hogy bár mi a nyugati szövetségi rendszerek tagjai vagyunk, NATO- és európai uniós tagországok, de tudunk beszélni a keleti országokkal is" - húzta alá.

"Magyarország azon kevés államok egyike a világon, amelyek a szélrózsa minden irányába és a politikai rendszerek minden irányába képesek értelmes párbeszédet folytatni. Ezért mi természetesen rendelkezésre állunk" - jegyezte meg.

Végül pedig tudatta, hogy több amerikai vállalat vezetőjével is találkozni fog a napokban New Yorkban és Bostonban. Üdvözölte, hogy a hazánkban a második legnagyobb beruházói közösséget adó amerikai cégek "nem politikai propaganda, hanem a valóság alapján ítélnek meg egy-egy beruházási helyszínt".

"Az amerikai vállalatok bizalma Magyarország iránt töretlen (.) Jónak ítélik a magyarországi beruházási környezetet, kedvezőnek, s ezért remélem, hogy most a következő két napban is tudunk kötni egy-két olyan megállapodást, amely (.) újabb és újabb beruházásokat fog eredményezni" - fűzte hozzá.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!