2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Szijjártó Péter: A nyelvtörvény elfogadhatatlan, de van remény

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a törvény a magyar-ellenes politikát folytató Petro Porosenkó államfő szellemiségét idézi, aki már csak hetekig van hivatalban. Az RMDSZ is elítéli és jogfosztásnak tartja az ukrán parlament által elfogadott nyelvtörvényt.

  • Szijjártó Péter: A nyelvtörvény elfogadhatatlan, de van remény

Az ukrán parlament elfogadta a sokat vitatott nyelv-törvényt, így elvileg kötelező lesz a kárpátaljai magyaroknak is a misék és a magánbeszélgetések kivételével ukránul beszélniük. A törvényt Petro Porosenko leköszönő elnök fogadtatta el. A vasárnap megválasztott államfő, Volodimir Zelenszkij azonban azt ígérte, hogy felülvizsgálja azt. Szijjártó Péter szerint mindez reményt keltő.

Tapssal fogadták a képviselők az ukrán nyelvtörvény megszavazását. Az ukrán parlament elnöke szerint a nyelvtörvény többről szól, mint pusztán a nyelvhasználatról.

A parlament tavaly októberben fogadta el első olvasatban a törvényjavaslatot. A rendelkezés a magánbeszélgetések és a vallási szertartások kivételével mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. A szabályok megsértéséért bírságot helyez kilátásba, a nemzeti szimbólumok meggyalázásáért pedig börtönbüntetést is kiróhatnak.

A kisebbségeket hátrányosan érintő jogszabály ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek. Sérelmezik, hogy ellehetetlenítik a kisebbségi nyelvhasználatot a sajtóban, a színházakban, vagy a kulturális rendezvényeken.

A nyelvtörvény elfogadhatatlan, mivel sérti a magyar nemzeti közösség jogait - erről már Szijjártó Péter beszélt. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a törvény a magyarellenes politikát folytató Petro Porosenkó államfő szellemiségét idézi, aki már csak hetekig van hivatalban. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ez reményre adhat okot.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök közölte, hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt. Álláspontja az első nyilatkozatok szerint az, hogy az államnak az ukrán nyelv fejlesztését ösztönzéssel kell elősegítenie, nem tiltásokkal és büntetéssel.

 

 

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!