2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Szijjártó Péter: A magyar-japán kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most

A Magyarország és Japán közötti, 150 éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most - nyilatkozta az MTI-nek telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióból.

  • Szijjártó Péter: A magyar-japán kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most

Magyarország a gazdaság és kereskedelem, a politika és a kultúra, valamint az oktatás területein is minden idők legjobb kapcsolatát ápolja a világ harmadik legnagyobb gazdaságával - fogalmazott a magyar külügyi tárca vezetője azt követően, hogy találkozott Tosimicu Motegi japán külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter elmondta: a japán vállalatok a legmodernebb technológiát hozzák Magyarországra, ezzel segítve a magyar gazdaság további növekedését és új dimenzióba lépését. Emlékeztetett: ma Magyarországon 170 japán vállalat működik, amelyek 33 ezer embert foglalkoztatnak. Különösen az autóipar területén töltenek be fontos szerepet - tette hozzá, kiemelve a Suzuki, a világ harmadik legnagyobb autóipari vállalatának számító Denso, illetve a világ egyik legnagyobb gumiabroncs vállalataként ismert Bridgestone magyarországi leányvállalatait.

A magyar külügyminiszter aláhúzta: a Magyarországon működő japán vállalatok folyamatos fejlesztéseikkel és beruházásaikkal mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése hosszú távon is legalább 2 százalékkal meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését.

A két ország közötti oktatási együttműködés sikerét bizonyítja, hogy ma több mint 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken, közülük mintegy négyszázan orvostudományi képzésben vesznek részt - mutatott rá.

A miniszter a kulturális együttműködésről szólva említést tett arról, hogy az év végén magyar kulturális intézet nyílik Tokióban, amely lehetőséget biztosít majd a magyar kultúrában rejlő erőforrások további kiaknázására a két ország kapcsolatainak fejlesztése érdekében.

A külügyminiszter bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök december 5-én és 6-án Tokióba látogat, ahol a politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködés további fejlesztéséről tárgyal majd.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!