2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Szijjártó: nem marad válasz nélkül, ha Ukrajna konzult utasít ki

Hír TV

2018. szeptember 23., vasárnap 12:52, frissítve: vasárnap 16:45

Magyarország tiltakozik és ha kell akár megnehezíti Ukrajna uniós és NATO csatlakozási szándékát a kárpátaljai magyarok listázása miatt - jelentette be Szijjártó Péter. A héten egy ukrán nacionalista weboldal nyilvánosságra hozta több olyan kárpátaljai önkormányzati képviselő nevét és címét, akik ukrán-magyar kettős állampolgárok. Később kikerült egy videó is, amelyen az látható, hogy az érintettek esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogyha Magyarország nem hívja vissza a beregszászi magyar konzult, akkor Ukrajna fogja kiutasítani. Szijjártó Péter az ukrán politikai kampány részének tartja az akciót, a tárcavezető jövő héten találkozik az ukrán külügyminiszterrel.

„Nekünk a nemzetközi jog eszközeivel kell harcolnunk és a nemzetközi politika eszközeivel, mert ezt tudjuk megtenni. És nekünk a nemzetközi politikai térben abból fakad előnyünk, hogy olyan integrációk tagjai vagyunk, ahova az ukránok- állítólag persze- igyekeznek. Mi nekünk ez a politikai eszközünk. És én azért is küzdöttem mindig ezért, hogy ezeket ne adjuk fel és ne kérdőjelezzük meg azt, hogy éljünk-e ezekkel az eszközökkel, mert ha ezekkel nem élünk, akkor viszont semmilyen eszközünk nem lesz” – fogalmazott a miniszter.

A megszállt területekkel foglalkozó ukrán tárca helyettes vezetője szerint ki kell utasítania Ukrajnának a beregszászi magyar konzult az „útlevélbotrány” után. Heorhij Tuka - aki 2015 és 2016 között Luhanszk megyei kormányzó volt - vasárnap a Facebookon közzétett bejegyzésében emellett azt állította, hogy már hónapokkal korábban figyelmeztetett a kárpátaljai „kúszó szeparatizmusra".