2021. 12. 08. Szerda Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Külföld

Szijjártó: nem marad válasz nélkül, ha Ukrajna konzult utasít ki

Magyarország tiltakozik és ha kell akár megnehezíti Ukrajna uniós és NATO csatlakozási szándékát a kárpátaljai magyarok listázása miatt - jelentette be Szijjártó Péter. A héten egy ukrán nacionalista weboldal nyilvánosságra hozta több olyan kárpátaljai önkormányzati képviselő nevét és címét, akik ukrán-magyar kettős állampolgárok. Később kikerült egy videó is, amelyen az látható, hogy az érintettek esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogyha Magyarország nem hívja vissza a beregszászi magyar konzult, akkor Ukrajna fogja kiutasítani. Szijjártó Péter az ukrán politikai kampány részének tartja az akciót, a tárcavezető jövő héten találkozik az ukrán külügyminiszterrel.

„Nekünk a nemzetközi jog eszközeivel kell harcolnunk és a nemzetközi politika eszközeivel, mert ezt tudjuk megtenni. És nekünk a nemzetközi politikai térben abból fakad előnyünk, hogy olyan integrációk tagjai vagyunk, ahova az ukránok- állítólag persze- igyekeznek. Mi nekünk ez a politikai eszközünk. És én azért is küzdöttem mindig ezért, hogy ezeket ne adjuk fel és ne kérdőjelezzük meg azt, hogy éljünk-e ezekkel az eszközökkel, mert ha ezekkel nem élünk, akkor viszont semmilyen eszközünk nem lesz” – fogalmazott a miniszter.

A megszállt területekkel foglalkozó ukrán tárca helyettes vezetője szerint ki kell utasítania Ukrajnának a beregszászi magyar konzult az „útlevélbotrány” után. Heorhij Tuka - aki 2015 és 2016 között Luhanszk megyei kormányzó volt - vasárnap a Facebookon közzétett bejegyzésében emellett azt állította, hogy már hónapokkal korábban figyelmeztetett a kárpátaljai „kúszó szeparatizmusra".

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!