2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Szijjártó: Magyarország ellenzi, hogy hátsó ajtón visszahozzák a migrációs csomagot

MTI, Hír TV

2019. január 28., hétfő 16:27, frissítve: hétfő 20:42

Magyarország és Lengyelország ellenzi, hogy „hátsó ajtón”, különböző uniós és ENSZ-dokumentumokba fejezetenként beiktatva, visszahozzák a migrációs csomagot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban az MTI-nek nyilatkozva.

Amióta az ENSZ globális migrációs csomagjára 40 ország nem szavazott igennel, azóta „jól látható a törekvés arra, hogy az ENSZ, illetve az EU különböző dokumentumaiban a globális migrációs csomagot fejezetenként hozzák vissza”, és ha együtt, egységében nem sikerült, akkor így teremtsenek belőle nemzetközi jogi hivatkozási alapot – állapította meg Szijjártó Péter.

A Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel hétfőn folytatott tárgyalásokról közölte: megegyezésük szerint a két ország összefog annak érdekében, hogy megakadályozzák a hasonló kísérleteket, akár a globális migrációs csomagra, akár a kötelező letelepítési kvótákra vonatkozóan. Ellenzik azt is, hogy a határvédelem bármelyik kérdését kivegyék a nemzeti hatáskörből – nyomatékosította a miniszter.