2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Csernobil öröksége: a Zóna

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Szijjártó: Dinamikusan nő Közép-Ázsia jelentősége

A keleti nyitásban dinamikusan növekszik Közép-Ázsia jelentősége, hiszen a térség államai egészen komoly eredményeket tudnak felmutatni a gazdasági növekedés terén - hangsúlyozta a kirgiz partnerével folytatott csütörtöki budapesti megbeszélést követően tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  • Szijjártó: Dinamikusan nő Közép-Ázsia jelentősége

Hozzátette: a régió gyors növekedése lehetőséget teremt a magyar vállalatok számára, hogy új piacokat keressenek, ehhez a pénzügyi feltételek a korábbinál kedvezőbbek.

A magyar diplomácia vezetője a külkapcsolatokban a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta, megemlítve: a térség jelentőségének növekedését világosan mutatja, hogy az Európai Unió külön stratégiát dolgozott ki a Közép-Ázsiával való együttműködés erősítésére.

A külgazdasági és külügyminiszter jelezte: a hónap végén Magyarországra látogat Kirgizisztán elnöke, ezeket a tárgyalásokat készítette elő a mostani találkozó.

Elmondta: a kirgiz elnök látogatása során aláírják a felek a két állam együttműködését stratégiai partneri szintre emelő dokumentumot, amely a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a nemzetközi politika terén bővíti az eddigi együttműködést.

Utóbbi kapcsán megemlítette: legutóbb Kínával lépett Magyarország stratégiai partnerségre, aminek eredményeként a high-tech kínai vállalati tőke első számú közép-európai célpontjává váltunk. Célnak azt nevezte, hogy a kirgiz-magyar kapcsolat legyen a két régió közötti együttműködés alapja.

Szijjártó Péter elmondta: a felek véglegesítették a magyar-kirgiz beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, ami biztosabbá és kiszámíthatóbbá teszi a cégek működését a másik állam területén, valamint véglegesítették a két kereskedelmi és iparkamara megállapodását is, ami, közvetlenné teszi a cégek közötti csatornákat.

Szólt arról is: 50 millió eurós kirgiz-magyar befektetési alap létrehozásáról állapodtak meg; ez a magyar vállalatok kirgizisztáni beruházásait éppúgy segíti, mint a harmadik országbeli közös projekteket.

Megemlítette: Kirgizisztán - ahol a Richter a magyar gazdaság zászlóshajója - azon államok közé tartozik, ahová 2020 első félévében sikerült bővíteni a magyar exportot; a növekedés 7 százalékos volt.

Szólt arról is: mivel idén 383 kirgiz diák jelentkezett magyar ösztöndíjprogramokra, megduplázzuk a fogadott hallgatók - jelenleg 75 fős - létszámát.

Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél előbb véglegesítse és írja alá Kirgizisztánnal a hosszú ideje tárgyalás alatt álló partnerségi és együttműködési megállapodást. Emellett megállapodtunk abban, hogy Magyarország támogatja Kirgizisztán pályázatát az ENSZ Biztonsági tanácsába és az ENSZ emberi jogi tanácsába is - jelezte Szijjártó Péter.

Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter azt hangsúlyozta: Magyarország nagyon fontos partnere hazájának, és az első európai uniós tagállam, amellyel stratégiai partnerségre léphetnek.

A kirgiz diplomácia vezetője arról beszélt: nagy jelentőségű dokumentumok aláírását készítették elő a szeptember végi államfői találkozóra, kiemelve ezek közül is a gazdasági, kereskedelmi együttműködést elősegítő egyezményeket.

Hangot adott azon reményének, hogy a felek mihamarabb aláírhatják Kirgizisztán és ez Európai Unió már parafált megállapodását az együttműködés kibővítéséről.

Csingiz Ajdarbekov hálával említette a hazájában nagy népszerűségnek örvendő magyar ösztöndíjprogramokat, felvetve, hogy az oktatás terén éppúgy lehetne bővíteni az együttműködést, mint például a banki szférában, hiszen Kirgizisztán jó kiindulópont lehet a térségbe törekvő pénzintézetek számára.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az EU elfogadta az orosz energiaszektort is célzó 14. szankciós csomagot

Az EU elfogadta az orosz energiaszektort is célzó 14. szankciós csomagot

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellet az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben.
Az erdélyi Szatmárnémetiben így zúgott a Ria-ria-Hungária + videó

Az erdélyi Szatmárnémetiben így zúgott a Ria-ria-Hungária + videó

A magyar labdarúgó-válogatott drámai mérkőzést vívott Skócia ellen vasárnap este és Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert. A sorsdöntő találat után többezren ünnepeltek az erdélyi Szatmárnémeti belvárosában, amit a gsp.ro sportportál tudósítója rögzített.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!