2019. május 22.,
szerda, Júlia, Rita napja

Szijjártó: Biztonsági kockázatot jelent a migrációs csomag elfogadása

Hír TV

2018. december 6., csütörtök 17:14, frissítve: csütörtök 17:33

Az ENSZ migrációs csomagjának elutasítására kérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamait a külgazdasági és külügyminiszter Milánóban. Szijjártó Péter az EBESZ külügyminiszteri tanácsának ülésén felszólalásában kijelentette: a szervezetnek a támogatás helyett a migrációs hullámok csökkentésére és ellenőrzésére kellene fókuszálnia.

Minden eddiginél nagyobb a terrorfenyegetettség Európában a migrációs hullámok ellenőrizetlensége miatt – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri ülésén, Milánóban. Szijjártó Péter azt javasolta az EBESZ-nek, hogy a migrációs hullámok megfékezését és a közös kontroll eszközeit támogassák, és ne az olyan törekvéseket, amik elősegítik a migrációt. A külügyminiszter ilyennek nevezte az ENSZ globális migrációs csomagját is, aminek elutasítására kérte a biztonsági szervezet tagjait.

„A globális migrációs csomag azt a hazug képzetet állítja elő, mintha a migráció emberi jog volna, holott ez nem igaz. Hazug módon a migráció pozitív aspektusaira koncentrál, és hazug módon eltagadja a migráció által jelentett nagyon súlyos biztonsági kockázatokat. A Globális Migrációs Kompakt elfogadása az egész EBESZ-térség számára komoly biztonsági kockázatot jelent” – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzátette: a javaslat elfogadásával az ENSZ ugyanazt a hibát fogja elkövetni, mint amit az EU a kötelező kvótákkal, csak a következmény lesz súlyosabb, mert az ENSZ esetében az egész világra hatással lehet.

Az EBESZ-tanácskozás alatt a külügyminiszter tárgyalt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel is. Magyarország a magyar kisebbségek helyzetének javításáig blokkolja Ukrajna uniós és NATO-csatlakozási törekvéseit. Szijjártó Péter beszámolt az ügyben történt előrelépésről.

„Az ukrán parlament napirendre tűzte az új oktatási törvény átmeneti időszakának meghosszabbításáról szóló szavazást. Ez sajnos nem garancia arra, hogy a szavazás valóban létrejön, ugye kétszer már megpróbálták és nem sikerült, de kétségtelenül értékeljük az ukrán kormány szándékát, hogy napirendre tűzte a parlamentben a szavazást arról, hogy az Európai Unió elvárásainak megfelelően 2023-ig kitolják az átmenti időszakot az új oktatási törvény életbe lépése előtt” – mondta.

A miniszter arról egyelőre nem beszélt, hogy ez elegendő lesz-e a magyar vétó feloldásához Ukrajna ügyében.

Szijjártó Péter a tanácskozáson megbeszélést folytatott Richard Gallagher vatikáni külügyminiszterével is, akivel közölte: a magyar kormány továbbra is elkötelezett az üldözött és szenvedő keresztények védelme ügyében. A kormány Szíriában 2 millió dollárral segíti több kórház működését, Mexikóban pedig két, földrengés által lerombolt templom újjáépítéséhez járul hozzá.