2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Szijjártó: A Nyugat-Balkán kettős nyomás alatt áll

Kettős nyomás alatt áll a Nyugat-Balkán, egyrészt az illegális bevándorlással, másrészt a koronavírus-járvánnyal kell megküzdenie - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szarajevóban.

  • Szijjártó: A Nyugat-Balkán kettős nyomás alatt áll

Mint mondta, "itt van most már az ideje annak, hogy Európa ne csak beszéljen a Nyugat-Balkán segítéséről és támogatásáról, hanem valódi tetteket is végrehajtson".

"Mind a migráció, mind a vírus terjedésének megállításában segítségre szorul a térség" - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország nemcsak beszél a támogatás fontosságáról, hanem valódi lépéseket is tesz.

Magyarország készen áll arra, hogy 15 rendőrből álló határrendészszakaszt vezényeljen "Bosznia-Hercegovina azon határszakaszára, amely a legsebezhetőbb, annak érdekében, hogy az illegális migrációs hullámokat meg tudjuk állítani" - közölte.

Másrészt a külügyminiszter negyvenezer PCR-tesztet adott át Boszniának, hogy le tudja lassítani a vírus terjedését.

"Minél ellenállóbb a Nyugat-Balkán ezen két nyomással szemben, annál jobb Magyarországnak egészségügyi és biztonsági szempontból" - tette hozzá.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy "a központosított brüsszeli oltásbeszerzés kudarcot vallott, sokkal kevesebb oltóanyag jön, és sokkal lassabban, mint ahogyan arról a szerződések szólnak".

"Minket, magyarokat is csak az mentett meg, hogy keleti irányból is vásároltunk nagy számú oltóanyagot" - hangsúlyozta.

A magyarok a Nyugat-Balkán közvetlen szomszédságában élnek, ezért pontosan tudják, milyen fontos, hogy béke, biztonság és fejlődés legyen ebben a térségben.

"Pontosan tudjuk, hogy ehhez feltétlenül szükséges az európai és az euroatlanti integráció felgyorsítása" - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy amint a polgári repülés előtt újra megnyílnak a lehetőségek, a Wizz Air magyar légitársaság újabb bázist hoz létre Szarajevóban, ahonnan 7 ország 9 célpontját fogja kiszolgálni.

Bisera Turkovic külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy az Európai Unió elfogadta az új bővítési metodológiát, amelynek köszönhetően remélhetőleg felgyorsul a térség integrációja.

A boszniai miniszter beszélt arról is, hogy országa hiába rendelt a COVAX vakcinabeszerzési programon keresztül oltóanyagot, egyelőre semmit nem kapott.

Boszniának az Európai Unió sokkal erősebb támogatására van szüksége. Az Európai Unió határozott fellépése jelzés lenne a nyugat-balkáni térség felé, hogy nem feledkezett meg a régióról - tette hozzá.

Itt az ideje annak, hogy Európa ne csak beszéljen a Nyugat-Balkán támogatásáról, hanem valódi tetteket is...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. március 16., kedd

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!