2019. február 19.,
kedd, Zsuzsanna napja

Szijjártó: A közel-keleti konfliktusok megoldása leveheti a migrációs nyomást Európa válláról

Hír TV

2019. február 14., csütörtök 12:36, frissítve: csütörtök 14:36

A közel-keleti békéről tartanak nemzetközi külügyminiszteri konferenciát Varsóban. Az Egyesült Államok által összehívott megbeszélésen 60 ország és szervezet vesz részt, Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

A tárgyalások középpontjában Irán szerepe áll, az iszlám köztársaságot azonban nem hívták meg az eseményre. A konferencián a terrorizmus, a szélsőséges iszlám szervezetek, a rakétaprogramok és a nukleáris leszerelés mellett a jemeni humanitárius válság és a palesztin–izraeli békefolyamat is szóba kerül.

Közel-keleti kritikák szerint a konferenciával Washington egy Irán-ellenes koalíciót akar felépíteni azután, hogy Donald Trump tavaly visszavonta az amerikai részvételt az Iránnal kötött többoldalú atomegyezményben, és ismét szankciókat vezetett be Teheránnal szemben.

„Nekünk az az érdekünk, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezések minél előbb sikerrel végződjenek, hiszen a közel-keleti konfliktusok megoldása egy jókora migrációs nyomást vehet le Európa válláról. Sajnos azzal kell számolnunk, hogy amíg a közel-keleti konfliktusok nem oldódnak meg, addig a migrációs nyomás itt lesz, és mivel a közel-keleti konfliktusok általában nyugat-balkáni migrációs nyomásban jelennek meg, ezért a lehető leghatározottabban fenn kell tartanunk a biztonsági intézkedéseinket, és a határvédelmi intézkedéseinket” – mondta a külügyminiszter.