2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Szigorított biztonsági intézkedésekkel készült fel Peking a Tienanmen téri események 30. évfordulójára

Szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be, és fokozottan korlátozták az internet használatát a kínai hatóságok a Tienanmen téri vérengzés 30. évfordulóján, a diáktüntetés elfojtásáról Kínában nem emlékeztek meg, mert ez mindmáig tabunak számít

  • Szigorított biztonsági intézkedésekkel készült fel Peking a Tienanmen téri események 30. évfordulójára

A Peking központjában elhelyezkedő, csaknem 440 ezer négyzetméteres Mennyei Béke terén, ahol harminc évvel ezelőtt, 1989. június 4-ére virradóra a kínai hadsereg erőszakkal verte le az akkor másfél hónapja tartó demokráciapárti és kormányellenes diáktüntetést, kedden csupán a szokásosnál több biztonsági ellenőrző pont és útakadály emlékeztetett a kerek évfordulóra.

Kínában a megemlékezéseket, illetve a történtek nyilvános felemlegetését szigorúan tiltják, és őrizetbe veszik azokat, akik ezt nem tartják be. A kínai lakosság jelentős része, de főként a politikával jellemzőn nem foglalkozó, az 1980-as évek után született generáció számára ez a nap nem bír különösebb jelentőséggel. A tüntetéssorozat leverése óta eltelt harminc évben a kínai kormányzat szigorú ellenőrzése alatt tartotta az eseményekkel kapcsolatos információkat, és fokozta a fiatalok ideológiai nevelését.

Az átlagember az évforduló közeledtéből csupán annyit érzékelhetett, hogy a felügyeleti szervek a múlt hét óta fokozottan blokkolták az internetet az országban, megszűrték a külföldi tartalmakat, de az intézkedés a belföldi applikációk működését is érintette. Az internetezők azzal is szembesülhettek, hogy teljes egészében elérhetetlenné vált számukra a Wikipedia online tudástár, amelynek korábban csupán kínai nyelvű oldalaihoz korlátozták a hozzáférést. A népszerű kínai élő közvetítési (live-streaming) platformok - köztük például a Bilibili - pedig egymásután tájékoztatták felhasználóikat arról, hogy június elején többnapos karbantartás miatt korlátozásokat vezetnek be, például egy ideig nem lehet új fiókokat létrehozni, a meglévő felhasználók pedig nem cserélhetik le profilképeiket. A kínai Twitternek is nevezett Weibo mikroblog pedig, számos egyéb, az eseményre utaló kifejezés mellett teljes mértékben letiltotta a Tienanmen szó használatát a bejegyzésekben.

Peking hivatalos álláspontja az üggyel kapcsolatban változatlanul az, hogy a tüntetések leverése helyes döntés volt a kormány részéről, mert ezzel biztosították az ország további fejlődéséhez szükséges stabilitást. Keng Suang a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn újságírói kérdésre az évforduló kapcsán annyit mondott: az elmúlt 70 évben elért hatalmas eredmények bizonyítják, hogy Peking helyes utat választott az ország fejlődése szempontjából.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 3-ról 4-ére virradóra nekilátott a Tienanmen tér kiürítésének, amelyet április óta "megszállva" tartották a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!