2022. 01. 28. Péntek Károly, Karola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Külföld

Szigorítások Európa-szerte a járvány terjedése miatt

További szigorítások bevezetéséről döntöttek Rómában és Hágában a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Olaszországban általános kijárási tilalmat léptetnek életbe késő estétől hajnalig, és több intézményt bezárnak. Csehországban ezt már korábban meglépték, és lassult is a kór terjedése, ezért Prágában bizakodóak a szakemberek.

Bár szinte mindennapossá váltak Olaszországban a járvány nyomán elrendelt szigorítások miatti tüntetések, az emberek többsége igyekszik eleget tenni az óvintézkedéseknek.

Maszkot viselnek, betartják a távolságtartás feltételeit, és nem szegik meg tömegesen a kijárási korlátozást azokban a régiókban, ahol azt elrendelték.

Az intézkedések ellenére mégsem sikerült lassítani a kór terjedését, ezért Giuseppe Conte kormányfő újabb szigorításokat jelentett be. A korlátozások csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-ig lesznek érvényben.

Este 10 és hajnali 5 óra között országos kijárási tilalom lép életbe.

"Sajnálatos módon bezárnak a múzeumok és a kiállítótermek. Felső létszámkorlátot vezetünk be a tömegközlekedési eszközökön, ami azt jelenti,hogy felére csökkentjük terv szerint a járatok számát"

- közölte a miniszterelnök.

Döntés született arról is, hogy a bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságosbódék maradhatnak nyitva. A hatévesnél idősebb diákoknak az osztályteremben is kötelező lesz a maszk viselése, a középiskolákban pedig digitális oktatásra állnak át.

Hollandiában is tovább szigorították a járvány miatti intézkedéseket. Ennek részeként bezárnak a múzeumok, a koncerthelyiségek, a kultúrházak, valamint az állatkertek, a színházak, a mozik, az uszodák és a kaszinók. A korlátozások két hétig maradnak érvényben.

Emellett a kormány a társas kapcsolatok minimálisra szűkítését kérte az emberektől, továbbá felszólított mindenkit, hogy január közepéig senki se utazzon külföldre, hacsak nem feltétlenül szükséges.

Azokban az államokban, ahol hamarabb léptették életbe a szigorításokat, ott lassult a járvány terjedése. Csehországban az adatok azt jelzik, hogy fokozatosan csökken az új igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek napi száma. Az elhalálozásoké azonban továbbra is gyorsan emelkedik.

Az egészségügyi minisztérium vezetője ugyanakkor óvatosságra intett, szerinte meg kell várni az egész hét alakulását, mert az eddigi tapasztalatok alapján elsősorban a csütörtöki és pénteki adatok mondanak majd a legtöbbet a járványhelyzetről.

Az országban általános szűrésnek, antigéntesztnek vetik alá az összes idősotthon lakóját és személyzetét, és továbbra is érvényben marad a rendkívüli jogrend.

Lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Németországban is, de továbbra is szükség van az új korlátozó intézkedésekre. Ezt mondta az országos közegészségügyi intézet elnökhelyettese Berlinben.

A tisztviselő szerint kór úgynevezett reprodukciós rátája az októberben regisztrált 1,3-1,4 körüli szinthez képest csökkent az utóbbi napokban, vagyis a jelenség arra utal, hogy a járványgörbe lapul egy kicsit, ez azonban egyelőre csak megfigyelés, és nem trendforduló. Több nap múlva derül majd csak ki, hogy tartós-e a folyamat.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tombol a járvány

Itthon ma is meghaladta a 17 ezret a regisztrált covid fertőzöttek száma.

Ünnepel a Városligeti Műjégpálya

Szombaton ünnepli 152. születésnapját a Városligeti Műjégpálya. Az esemény egyfajta pótünnepség is lesz, mert a két esztendővel ezelőtti jubileumi emlékezés elmaradt a koronavírus-járvány miatt - tájékoztatta a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) az MTI-t.

Műsorok

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!