2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Szigorítások az ortodox húsvét ünnepén

Teljes hétvégére kiterjedő kijárási tilalommal készül az ortodox húsvétra a Nyugat-Balkán. Oroszországban csak a templomok zártak be, Fehéroroszországban viszont szabadon részt lehet venni az istentiszteleteken. Romániában a belügyminiszter engedményeket tett az ünnepre való tekintettel, az RMDSZ szerint azonban a tárcavezető lenullázza mindazt, amit az eddigi intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom.

  • Szigorítások az ortodox húsvét ünnepén

Bezárták a templomokat Oroszországban az ortodox húsvét idejére a koronavírus járvány miatt. A szentpétervári egyházmegye azt kérte a város székesegyházaitól: online közvetítsék az istentiszteleteiket a Szenthét alatt.

Fehéroroszországban ugyan nem zárnak be a templomok, azonban az ortodox egyház vezetője otthonmaradásra buzdítja a híveket.

Fehéroroszországban eddig több mint 3000 fertőzöttet jelentettek, és már 33-an vesztették életüket. Habár a többi Európai országgal ellentétben Fehéroroszország nyitva tartotta határait, sőt azt is megengedte, hogy szurkolók vegyenek részt a futball meccseken, az elnök elutasítja azokat a kritikákat, miszerint szigorúbb intézkedésekre lenne szükség.

 

A Nyugat-Balkán teljes hétvégére kiterjedő kijárási tilalommal várja az e hét végére eső ortodox húsvétot.

Szerbiában péntek 17 óra és kedd 5 óra között lesz tilos az utcára lépni. Montenegró is szigorítana: az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az egyházi szertartásokat hívek nélkül kell megtartani. Észak-Macedóniában sem lesznek nyilvános istentiszteletek, és teljes hétvégi kijárási tilalom lép életbe csütörtök délutántól kedd reggelig.

Romániában azonban az ortodox egyház arról állapodott meg a belügyminisztériummal, hogy idén a nagycsütörtöki liturgián megszentelt pászkát szájmaszkot és kesztyűt viselő papok oszthatják ki a templomokhoz járuló, hasonló védőeszközöket viselő híveknek. Az országban a koronavírus-járvány miatt március 24-e óta kijárási korlátozás van érvényben, ennek értelmében csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menniük. Ezért támadja a megállapodást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hiszen szerintük a belügyminiszter az ortodox húsvétra tett engedményekkel lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Erdélyi Magyar Szövetség: Milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szerint milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium azzal, hogy megegyeztek az ortodox húsvét megünnepléséről.

Az erdélyi ellenzéki magyar pártok szövetségével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét végén a nyugati keresztény egyházak híveinek tömegei értették meg, a jelenlegi válságos helyzetben milyen kiemelt jelentőségük van a hatósági óvintézkedéseknek, melyek - helyesen - felülírtak eddigi szokásokat is.

Az EMSZ megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a román ortodox egyház és a bukaresti belügyminisztérium azon megállapodását, melynek értelmében az ortodox nagypénteken és nagyszombaton "lazítanak a kijárási korlátozásokon". Megállapította: milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium, és a kijárási korlátozások enyhítése egyértelműen diszkriminatív a nem ortodox vallású román állampolgárokra nézve.

"Intézkedésével a román kormány egyértelműen kapitulált az ortodox egyház túlerejével szemben, mely egyrészt jól mutatja az utóbbi túlzott és veszélyes ráhatását a román államvezetésre" - állapította meg az EMSZ. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a közelgő választások alkalmával az ortodox vallású szavazók politikailag irányított mozgósításával hálálják majd meg a mostani szívességet.

Az EMSZ szerint a világjárvány csak összefogással fékezhető meg, ezért a szövetség arra kérte az ortodox vallásúakat, hogy ne éljenek a számukra biztosított lehetőséggel, és a húsvét belső békéjét, valamint a feltámadás örömét otthonaik biztonságában éljék meg.

Az állásfoglalást az EMSZ-t alkotó pártok elnökei, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke írta alá.

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!