2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Szigorít a határellenőrzésen Németország

Hosszú kocsisorok alakultak ki a cseh-német, illetve az osztrák-német közúti határátkelőket, az átutazóknak több órán át kellett várakozni, Németország ugyanis éjféltől megerősítette az ellenőrzést a koronavírus új variánsának terjedése miatt. A német határőrök a nap folyamán a személygépkocsik százait fordították vissza.

  • Szigorít a határellenőrzésen Németország

Több mint 30 kilométer hosszan várakoztak órákon át az autók és kamionok a német-cseh határon.

Németország hétfő éjféltől ugyanis szigorú beutazási korlátozást léptetett életbe Csehországra, Tirolra, valamint Szlovákiára vonatkozóan, hogy így akadályozza meg az új koronavírus-variáns terjedését.

A német határőrök személygépkocsik százait fordították vissza. Bajorországba csak az egészségügyi külföldi vendégmunkásokat engedték át, Szászországba a mezőgazdaság területén dolgozókat is, feltéve, hogy ezek az emberek friss, negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. A határállomások cseh oldalán ezért mozgó tesztelőállomásokat állítottak fel. Több ezer cseh ingázó pedig még vasárnap este átment Németországba, ahol munkaadójuk ideiglenes szállást biztosított nekik. A két ország között ideiglenesen megszűnt a vasúti és autóbusz-összeköttetés is.

Kormányzati adatok szerint Németország minden második utazótól megtagadta a belépést.

A napi ingadozás munkavállalók tízezrei számára szűnt meg egyik pillanatról a másikra.

A negatív vírusteszt követelménye azonban a kamionsofőrökre is vonatkozik, prágai sajtójelentések szerint a cseh határszakaszon 10-15 kilométeres kamionsorok alakultak ki.

Az Európai Bizottság is bírálta a német kormány lépését

A német kormány egyoldalú lépést bírálta az Európai Bizottság is, az uniós szervezet szerint ugyanis ezekkel Németország veszélyezteti az uniós belső piac működését.

A szigorítások miatt tiltakozásba kezdtek az osztrákok, Ausztria szerint az intézkedés aránytalan és elfogadhatatlan, mert komoly zavarokat okozhat az ellátási láncban. Az osztrák külügyminisztérium az ügyben behívatta magához Németország ausztriai nagykövetét.

Közben francia kormányzati értesülések szerint Németország hasonló lépésekre készül a francia határon is. Az ország keleti részén fekvő Moselle megyében ugyanis rohamosan romlik a járványhelyzet a vírus dél-afrikai variánsának terjedése miatt. Párizs azonban jelezte: nem szeretné, ha északkeleti szomszédja lezárná az átkelőket, ezért egyeztetéseket kezdeményezett Berlinnel.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!