2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Szexuális zaklatás vádjával három diáklány beperelte a Harvard Egyetemet

Három doktorandusz kedden pert indított a Harvard Egyetem ellen. A doktori fokozat megszerzésére készülő nők azt sérelmezik, hogy az intézmény figyelmen kívül hagyta az egyik professzor szexuális zaklatásáról szóló bejelentéseiket.

  •  Szexuális zaklatás vádjával három diáklány beperelte a Harvard Egyetemet

A bostoni szövetségi bíróságon benyújtott, 65 oldalas, polgári peres kereset azzal vádolja a 77 éves John Comaroff antropológus professzort, hogy "a Harvardon évekig arra használta hatalmát és tekintélyét, hogy kihasználja a női kutató-jelölteket". "Diáklányokat csókolgatott és tapogatott a beleegyezésük nélkül, és azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza karrierjüket, ha panaszt tesznek" - áll Margaret Czerwienski, Lilia Kilburn és Amulya Mandava panaszában, amelynek történetéről először a The New York Times (NYT) című lap számolt be kedden.

A három diáklány öt éven keresztül többször is jelentette a panaszt a Harvard vezetőségének, de az egyetem "szándékos közömbösséggel" bánt velük - derült ki a bírósági dokumentumokból. A beadványban részletezik azt is, hogy a professzor "többször erőszakkal megcsókolta Kilburn kisasszonyt, nyilvánosan tapogatta, és hangosan beszélt arról, hogy képzeletben megerőszakolja és meggyilkolja", ha bizonyos afrikai országokban azonos neműekkel létesítene kapcsolatot. Ami Czerwienskit és Mandavát illeti, Comaroff professzor úgy érezte, hogy joga van fenyegetni, becsmérelni őket és akadályozni tanulmányi előmenetelüket.

A panasz "hatalommal történő visszaélésről" szól, és a Harvard Egyetemet és annak elnökét teszi felelőssé. Az esetleges polgári per előtt a felperesek ismeretlen összegű pénzügyi kártérítést kérnek. Bár a felperesek azzal vádolják a Harvardot, hogy sokáig figyelmen kívül hagyta állításaikat, panaszuk elismeri, hogy egy harvardi bizottság, amely az antropológiai tanszék légkörét vizsgálta, nemrég arra a következtetésre jutott, hogy ott "szexista és nőgyűlölő légkör uralkodott (...) a túlnyomórészt fehér férfiak irányította tanszéken". A The New York Times szerint a tények egy évvel ezelőtt kezdtek nyilvánosságra kerülni a Harvard Egyetem lapjában. A professzort ezután szabadságra küldték, és belső vizsgálat megállapította, hogy szóbeli zaklatást követett el.

A lap tudósítása szerint a professzort a tavaszi szemeszterben kényszerszabadságra küldték, és várhatóan jövőre már nem taníthat, bár az egyetem nem vádolta meg szexuális zaklatással vagy bántalmazással. Az újság megszólaltatta Comaroff ügyvédjeit, akik közleményben tudatták, hogy ügyfelük "kategorikusan" tagadja a diákok vádjait.

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!