2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Esztike gyűrűje 11:05

Külföld

Szexuális visszaélések miatt leváltották a püspököt

Leváltotta a paraguayi püspököt Ferenc pápa. A katolikus egyházfő azért döntött így, mert a püspök elhallgatta, hogy egyházmegyéjében papok visszaéléseket követtek el. A héten az egyházi csendőrség házi őrizetbe helyezte a pedofíliával vádolt volt dominikai nunciust.

„A szentatya, Ferenc pápa elrendelte Este város püspökének, Rogelio Livieres Plano leváltását.” – Ismertette a paraguayi pápai nagykövet a katolikus egyházfő döntését. Sajtóértesülések szerint azért határozott így, mert a püspök elhallgatta az egyházmegyéjében papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. „A Szentszék súlyos döntése számos pásztori szemponton alapult. Az egyház egysége és a helyi, paraguayi közösség érdekében” – tette hozzá Emilio Arrioti.

A bejelentés szerint döntést a vatikáni Papi és Püspöki Kongregáció vizsgálata előzte meg, felkeresték az egyházmegyében működő szemináriumot is.

A héten ez volt a második ilyen intézkedés az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel összefüggésben. Kedden a pápai állam csendőrsége letartóztatta Jozef Wesolowski volt dominikai nunciust. A lengyel pap a legmagasabb rangú vatikáni személy, aki ellen pedofília miatt vádat emeltek. Ez is jelzi, hogy egyházi rangtól függetlenül fellép a bűnösökkel szemben a vatikáni igazságszolgáltatás. Ráadásul az új vatikáni büntetőjog szerint szigorították a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések elkövetőinek büntetését.

„Úgy látszik, Ferenc pápa világossá tette a helyzetet: úgy döntött, nem támogat semmilyen rendellenességet az egyházon belül, legyen az a tanítással, lelkipásztori, vagy személyes kérdéssel kapcsolatos ügy, láttuk, hogy a Dominikai Köztársaság korábbi, pedofíliával vádolt nunciusát házi őrizet alá helyezte” – mondta Fernando Lugo, volt paraguayi elnök.

Wesolowskit várhatóan vatikáni bíróság elé állítják, és börtönbe kerülhet. A két cellából álló vatikáni börtönbe utoljára 2012-ben XVI. Benedek komornyikját zárták be, mert titkos vatikáni dokumentumokat lopott el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

Ön szerint nevezhető az megelőzésnek, ha a NATO különböző nemzetiségű katonákból akar Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet? Mert Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kicsinyítve a tervezett akciót, annak minősítette.
A Financial Times magasztalja Magyarországot

A Financial Times magasztalja Magyarországot

Magyarország, Olaszország és Franciaország, 1 milliárd eurós támogatást ad saját nemzeti költségvetéséből a ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek felfedezésének elősegítésére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!