2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Szervezett provokáció volt a Capitolium ostroma

Hír TV

2021. január 10., vasárnap 13:06, frissítve: vasárnap 20:54

Szervezett provokáció volt a Capitolium ostroma - erre hívta fel a figyelmet Földi László a Kossuth Rádióban.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a szerdai akció Donald Trump lejáratására irányult. Hozzátette: azt akarják elérni, hogy a világ úgy emlékezzen a leköszönő elnökre, mint akinek halálos áldozattal is járt a hatalom átadása. A washingtoni események kapcsán már több mint 100 ember vettek őrizetbe.

A Capitolium ostroma során öten vesztették életüket, 4 tüntető és 1 rendőr.

Szakértők szerint a haláleseteket meg lehetett volna akadályozni, mivel a rendőrségnek elegendő információja volt ahhoz, hogy megfékezze a washingtoni tragédiát.

A Pentagon ugyanis napokkal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, amit az elhárított.

Már több mint 100 ember vettek őrizetbe a washingtoni események kapcsán. Legalább 13 embert vádolnak garázdasággal, és 40 embert kisebb mértékű törvénysértésekkel. Letartóztatták azt a QAnon Sámánt is, aki a tüntetőkkel együtt tört be az amerikai törvényhozás épületébe. A floridai férfit azzal vádolják, hogy törvényes felhatalmazás nélkül hatolt be a Capitolium szövetségi területére.

Az FBI 50 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik segítenek megtalálni az agresszív tüntetőket.

A Capitolium ostroma egy előre kitervelt, jól megszervezett akció volt, azzal a céllal, hogy Trumpot lejárassák - erről már Földi László biztonságpolitikai szakértő beszélt a Kossuth Rádióban.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a hatóságok tisztában voltak vele, hogy január 6-án erőszakos tüntetések várhatók, még sem tettek ellene semmit.

A demokraták azonnal Trump hárították a felelősséget és a még hivatalban lévő elnök elmozdítását sürgették.

Demokrata párti politikusok már hétfőn kezdeményezik alkotmányos felelősségre vonási eljárást Trumppal szemben.

Az úgy nevezett impeachment-tel még Joe Biden január 20-i beiktatása előtt végezni akarnak.

 

Borrell: A Capitolium ostroma figyelmeztető jel az európai demokráciák számára

Az Európai Unió első számú diplomatája szerint a Capitolium ostromának figyelmeztető jelként kell szolgálnia az európai demokráciák számára, mivel rávilágított arra, hogy milyen veszélyekkel jár az, ha engedik a demokratikus értékek fékevesztett gyengülését és a hamis információk terjedését a közösségi médiában.

Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi személyes blogbejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az utóbbi évek aggasztó globális politikai tendenciái csúcsosodtak ki a szerdai washingtoni eseményekben. "Ha elfogadjuk a kudarcokat, egyiket a másik után, még ha jelentéktelennek is tűnnek, a demokrácia és értékei, valamint intézményei végül visszafordíthatatlanul eltűnhetnek" - figyelmeztetett Borrell.

A főképviselő kiemelte, a washingtoni események világosan megmutatták, hogy a dezinformáció valós fenyegetést jelent a demokráciák számára. "Ha emberek elhiszik, hogy a választásokat elcsalták, csak azért mert vezetőjük ezt sulykolja beléjük, akkor ennek megfelelően fognak viselkedni" - írta.

Ennek elkerülése érdekében a lehető leghatározottabban ki kell állni a demokratikus intézmények függetlenségének megsértése, a populista vezetők demagóg uszításai, a dezinformációs kampányok és álhírek ellen. Úgy vélte, hogy hatékonyabb szabályozás szükséges a közösségi oldalakon megjeleníthető tartalmakat illetően, mindezt a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett.

Borrell kijelentette: a társadalmi egyenlőtlenségek, az adóelkerülések, a multinacionális vállalatok nehézkes szabályozása, az ipar leépítése és a magas munkanélküliség mind az Egyesült Államokban, mind Európában hozzájárul a képviseleti demokrácia gyengüléséhez és a populizmus térnyeréséhez. Hangsúlyozta: a nyitott és demokratikus társadalmak és gazdaságok fenntartásához át kell alakítani a globalizációt és olyan multilaterális rendszert kell felépíteni, amelyek képes szembe menni a demokráciát gyengítő trendekkel.

"A feladat nem lesz könnyű, mivel a nacionalista és autoriter rezsimek nagy befolyásra tettek szert világszerte az utóbbi években, de elengedhetetlen mindazok számára, akik hisznek a demokráciában. Ennek a feladatnak kell a Joe Biden vezette amerikai kormánnyal kiépítendő kapcsolatunk központjában állnia" - emelte ki.

Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban, röviddel a kongresszus két házának együttes ülése előtt egy tüntetésen megismételte, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump beszéde is közrejátszhatott abban, hogy tüntetők egy csoportja azután megostromolta a kongresszus épületét. Az erőszakos behatolás során öt ember életét vesztette, négyen Trump hívei közül, illetve egy rendőr, aki összetűzésbe került a zavargókkal.

A Twitter két nappal ezelőtt határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból, legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. A Google, az Apple és az Amazon is eltávolította alkalmazáskínálatából ideiglenesen a Donald Trump híveinek körében népszerűvé vált Parler közösségi oldalt, kiemelve, a platform nem tesz eleget az erőszakra buzdító tartalmak terjesztésének megelőzése érdekében.

 

Egyre több amerikai törvényhozó támogatja a Trump elleni impeachment-eljárást

Egyre többen támogatják az amerikai törvényhozásban az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (az úgynevezett impeachment) megindítását Donald Trump leköszönő elnök ellen, azonban közel sem biztos, hogy a demokrata párti képviselők kezdeményezésének meglesz a szükséges támogatottsága a republikánus képviselők részéről - jelentette a helyi sajtó vasárnap.

Ted Lieu demokrata párti képviselő közölte, hogy eddig 190 törvényhozó biztosította támogatásáról az impeachment-eljárás megindítását.

"Videóink vannak a beszédről, amellyel Trump feltüzelte a tömeget. Videóink vannak arról, ahogy a tömeg megtámadja a Capitoliumot" - írta a Twitteren.

Pat Toomey republikánus szenátor azon véleményének adott hangot, hogy Trumpnak az ország érdekében mihamarabb le kellene mondania. Pénteken párttársa, Lisa Murkowski szenátor is hasonlóan nyilatkozott.

Egy másik republikánus szenátor, Ben Sasse kijelentette, hogy fontolóra fogja venni az impeachment-eljárás megszavazását, ugyanis szerinte Trump megszegte hivatali esküjét.

A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus törvényhozónak át kellene szavaznia.

Mégha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Nem volt eddig példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

 

Vádat emeltek a Capitolum ostromában részt vevő három gyanúsított ellen

Vádat emeltek egy szövetségi bíróságon az amerikai kongresszus ostromában részt vevő három gyanúsított ellen - közölte szombaton az amerikai igazságügyi minisztérium.

A gyanúsítottak egyike, az arizonai Jacob Anthony Chansley, álnevén Jake Angeli, feltehetően az a személy, aki emberek gyűrűjében látható a törvényhozás épülete elleni szerdai ostromkor készült egyik fényképfelvételen.

Chansley szarvakkal ékesített medvebőr fejdíszével, vörös, fehér és kék arcfestékkel bemázolt arccal, csupasz felsőtesttel, amerikai zászlóval felszerelt lándzsával pózolt a tömegben. Az összeesküvés-elméleteket terjesztő, szélsőséges QAnon mozgalom tagját jogtalan behatolással és rendzavarással vádolják.

Azt nem közölték pontosan, hogy hol tartják őrizetbe, csak annyit tudni, hogy először hétfőn jelenik meg a bíróságon.

Egy másik személyt, Adam Johnsont a jogtalan behatolás és a rendzavarás mellett lopással is megvádolták. Johnson az, aki vélhetően ellopta Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata párti elnökének a szószékét. Az egész világot bejárt fotón az volt látható, hogy a férfi ezzel a pulpitussal az egyik kezében a másikkal integetve a törvényhozás folyosóján lépked.

A hatóságok egy harmadik ember, Derrick Evans, a nyugat-virginiai képviselőház tagja ellen is vádat emeltek. Az ügyészség tájékoztatása szerint Evans megosztott egy videofelvételt arról, ahogy behatolt a kongresszusba. A 35 éves férfi szombaton lemondott tisztségéről. Közleményében azt írta, teljes mértékben felelősséget vállal tettéért, mélységesen sajnálja azt a sérelmet, fájdalmat vagy zavart, amit családjának, barátainak, választóinak és nyugat-virginiai társainak okozott.

A hatóságok pénteken őrizetbe vették azt a férfit, aki szerdán részt vett a Capitolium ostromában és egy fénykép tanúsága szerint beült a képviselőház elnökének az irodájába, majd feltette a lábát az asztalra. A 60 éves Richard Barnett ellen tiltott helyre történő engedély nélküli behatolás, garázdaság, köztulajdon eltulajdonítása a vád, mivel magával vitt több levelet. Mindezért legfeljebb egy év börtön fenyegeti.

Az igazságügyi tárca további 14 ember ellen emelt vádat. Az egyik gyanúsítottat azért vádolták meg, mert a törvényhozás épületének közelében leparkolt autójában gyújtóeszközök és fegyverek voltak.

Egy férfit, akit az ostromkor történt események és fenyegetések kapcsán hallgattak ki, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek elmondta, hogy csütörtökön érkezett Washingtonba, egy nappal lekésve a tüntetésről. Cleveland Meredithet egy géppuskával, pisztollyal és több száz lőszerrel vették őrizetbe azt követően, hogy az FBI egy ügynöke elolvasta a férfi Pelosinak címzett fenyegetését az egyik helyi tévé hírsávján. Ebben kilátásba helyezte, hogy golyót ereszt a képviselőház demokrata párti elnökébe és teherautójával keresztül hajt rajta.

A szenátus hírszerzési bizottságának leendő elnöke, Mark Warner 11 mobilszolgáltató és közösségi médiavállalat vezetőjének írt levelében arra szólított fel a cégeket, hogy őrizzék meg a törvényhozás épülete elleni ostrommal kapcsolatos tartalmakat és metaadatokat. Levelében Warner hangsúlyozta, a rendbontók dokumentálták és megosztották a közösségi oldalakon és SMS-ekben az eseményeket.

 

Hír TV

x
Rendkívüli hír