2024. 09. 25. Szerda Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Külföld

Szergej Lavrovval tárgyal Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán többek között az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalóasztalhoz ül New Yorkban.

  • Szergej Lavrovval tárgyal Szijjártó Péter New Yorkban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy orosz hivatali partnerével áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit, illetve tárgyalni fognak a világ biztonsági helyzetéről, az ukrajnai rendezés lehetőségeiről.

"Szergej Lavrovval természetesen beszélni fogunk a biztonsági helyzetről. Magyarország álláspontjával az oroszok tisztában vannak természetesen. Mi mielőbb békét szeretnénk, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb ember hal meg Ukrajnában" - szögezte le.

Majd kifejtette, hogy az utóbbi két nap is arról győzte meg, hogy az Európai Unió "lekezelő és kioktató" stílusa erőteljesen kisebbségbe szorította a közösség tagállamait az ENSZ-ben.

"Egyszerűen a világ többi részéből érkezett országok döntő többségének elege van abból, hogy egy Európában zajló háború árát fizetik akár a növekedő energiaárak, az élelmiszerbiztonsági visszalépések vagy épp az infláció képében, és azt látják, hogy maga Európa is tovább tüzeli ezt a konfliktust, ahelyett, hogy annak a végét próbálná meg elérni"

- tette hozzá.

Szijjártó Péter a kétoldalú kérdések kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk biztonságos energiaellátásához feltétlenül szükség van a korrekt, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre Oroszországgal.

Üdvözölte, hogy sikerült megoldani az Ukrajna által "villámcsapásszerűen" bevezetett korlátozások és szankciók nyomán kialakult nehéz helyzetet a kőolajszállítások terén. "Ehhez kellett az orosz szállítók rugalmassága, amit megkaptunk" - mondta.

Illetve kitért arra is, hogy Magyarország földgázellátása is teljes biztonságban van, tekintve, hogy a Déli Áramlat vezeték kapacitásai és megbízhatósága miatt hazánkat nem érinti, hogy Ukrajna adott esetben elvágja-e az orosz tranzitot az idei év végével.

"Néhány országnak Európa középső felén ez egy súlyos kérdés, minket szerencsére nem érint" - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Közvélemény-kutatás: apad a Tisza

Közvélemény-kutatás: apad a Tisza

A magyarországi árvízi védekezés során készült közvélemény-kutatás alapján a Fidesz–KNDP (47 százalék), a DK–MSZP–Párbeszéd (nyolc százalék) és a Mi Hazánk (hat százalék) is erősödött, míg Magyar Péter pártja némiképp gyengült (33 százalék).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az EB kipécézte Magyarországot

Az EB kipécézte Magyarországot

Három jelentést fogadott el az Európai Bizottság szerdán az Egyenlőség Uniója program helyzetéről. A gender témájú (LGBTIQ) akcióterv helyzetét tárgyaló dokumentumban Magyarország az egyetlen megemlített negatív példa, a lengyeleket már megoldott problémaként hozzák fel.
Franciaország is szót emelt a bevándorlási csomag ellen + videó

Franciaország is szót emelt a bevándorlási csomag ellen + videó

Már Franciaország is kihátrálna a nyáron elfogadott uniós migrációs paktumból. Az új kormány a francia szabályozáson is szigorítana. A részletekről kollégánk, Bugnyár Zoltán számolt be Brüsszelből. És, azt is megtudhattuk, hogy mintegy 450 magyar szurkoló érkezik Brüsszelbe az Anderlecht–Ferencváros az Európa-liga-mérkőzésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!