2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szerbia vezetőiről nevezte el rákos daganatait Seselj

A szerb elnökről és a szerb miniszterelnökről nevezte el rákos daganatait Vojislav Seselj. A radikális politikust orvosi kezelésre engedte haza a Hágai Nemzetközi Törvényszék, önként nem hajlandó visszatérni a bíróságra.

Rákos daganathoz hasonlította a szerb elnököt és a miniszterelnököt Vojislav Seselj, a hazatérése utáni első nyilvános beszédében. A radikális nacionalista politikust szerdán engedte szabadon ideiglenesen a Hágai Nemzetközi Törvényszék. Szerbia jelenlegi elnöke, Tomislav Nikolic és Aleksandar Vucic kormányfő korábban Seselj párttársa volt, később kiléptek a radikális pártból, és elhatárolódtak a politikustól, aki árulónak tartja őket. „Két áttétem van, és elmondom, hogy neveztem el őket. A májamon lévő két daganatot Tomislav Nikolicnak és Aleksandar Vucicnak neveztem el. Az orvosok szerint mindkettőt el lehet távolítani” – mondta a gyomorrákban szenvedő politikus.

A Nemzetközi Törvényszék csak úgy engedte haza kezelésre Seseljt, ha nem lép kapcsolatba az ellene folyó per tanúival, és amint a bíróság szükségesnek látja, visszatér Hágába. Erre csak hatósági felszólításra hajlandó. „Minden háborús és emberiesség elleni bűnben közvetlen társam volt Tomislav Nikolic és Aleksandar Vucic, akik kiadtak a hágai törvényszéknek. Tényleg azt hiszik, hogy elszalasztok egy ilyen lehetőséget? Ezért is nem fogok önként visszatérni. Ha az állam vezetése letartóztat és kiad, az más. Abban az esetben nem fogunk fegyverrel a kezünkben ellenállni a hatalomnak” – mondta Seselj.

Seselj egyúttal bejelentette visszatérését a politikai életbe. „Úgy döntöttünk, hogy a Szerbiai Radikális Párt mozgósítja minden tagját és minden szerb hazafit, akik ellenzik a mostani Nyugat-barát, áruló kormányt Szerbiában, hogy ellenezzenek minden szándékot, ami az európai uniós és NATO-csatlakozásra irányul” – hangsúlyozta a radikális politikus.


Vojislav Seseljt majdnem tizenkét évig tartották fogva Hágában. A törvényszék a délszláv háborúban, 1991 és 1994 között elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt folytat ellene eljárást. A vádpontok közt szerepel félkatonai szervezetek számára végzett tagtoborzás, gyilkosságra és népirtásra való felbujtás is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!