2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Szerbia megkezdte csatlakozási tárgyalásait

Megkezdődtek Brüsszelben Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai. A nyitó ülésre Szerbia a miniszterelnök által vezetett delegációval érkezett, a konferencián mind a 28 tagállam képviseltette magát. A csatlakozási tárgyalások várhatóan hosszú évekig elhúzódnak majd, a legnehezebb kérdés előreláthatólag a Koszovóhoz fűződő viszony rendezése lesz.

Sok évnyi várakozás után Szerbia megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A hivatalos megnyitó ceremóniát kedd délelőtt Brüsszelben tartották. José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke előbb fogadta Ivica Dacic szerb miniszterelnököt, majd 28 tagállam képviselőinek részvételével megkezdődött a tárgyalásnyitó ülés. Szakértők egyetértenek abban, hogy a tárgyalások legnehezebb pontja a Koszovóhoz fűződő viszony további javítása lesz.

Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától, amellyel – uniós nyomásra – tavaly áprilisban sikerült némileg normalizálni a kapcsolatokat. Szerbia azonban eddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét, és ettől továbbra is messze van. „Az EU mint szervezet nem követelhet Szerbiától olyasmit, amiről maga sem tud közös nevezőre jutni. Tehát amíg van olyan ország az EU-ban, amely nem ismeri el Koszovót, addig Brüsszel nem kérheti ezt számon rajtunk” – mondja Szerbia uniós főtárgyalója.

A Koszovó-ügy tisztázása mellett Szerbiának össze kell majd hangolnia jogrendjét az EU-val, javítania kell az igazságszolgáltatás működését, vissza kell szorítania a korrupciót, és ki kell húznia a gazdaságot a válságból. A tárgyalások hosszú évekig elhúzódhatnak – Horvátország például nyolc év egyeztetés után nyert bebocsátást az EU-ba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!