2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Csörte - A nap vitája 20:05

Külföld

Szentté avatták VI. Pál pápát

VI. Pál pápát és egy vértanú érseket avatott szentté a Vatikánban Ferenc pápa. VI. Pált az egyház reformátoraként ismerik, ő zárta le a XXIII. János által megkezdett II. vatikáni zsinatot, ami modernizálta a katolikus egyház életét. A salvadori erőszak ellen felszólaló Oscar Romero érseket 1980-ban, misézés közben lőtték le. Két évvel ezelőtti boldoggá avatásakor San Salvadorban a szertartáson hajtottak végre robbantásos merényletet, ami zavargásokhoz vezetett. Ferenc pápa VI. Pál és Romero érsek mellett két papot és két apácát is a katolikus egyház szentjei közé iktat.

Több tízezren gyűltek össze a vatikáni Szent Péter-téren, ahol Ferenc pápa hat személyt avatott szentté. 2 pap és 2 apáca mellett a legnagyobb figyelem VI. Pál pápára és a salvadori vértanú érsekre, Oscar Romero-ra irányult.

„Akárcsak Pál apostol, VI. Pál is a krisztusi evangéliumnak szentelte életét, új határokat állított fel, és ennek a kinyilatkoztatásnak volt a tanúja. A kifelé forduló egyháznak volt a prófétája, aki kereste azokat, akik messze voltak tőle és gondozta a szegényeket is. VI. Pál szenvedélyesen, és a krisztusi tanításhoz hűen kereste a szépséget és az örömöt”

VI. Pál 1963 és 1978 között állt a katolikus egyház élén. A 20. század amúgy is az egyik legfelkavaróbb időszaka volt az egyház számára. A milánói érseket XXIII. János pápa halála után választották meg, és rámaradt az elődje által megkezdett II. vatikáni zsinat lezárása is. Az egyházi reformintézkedéseket meghozó tanácskozás vezetése mellett egy olyan időszakban állt a katolikusok élén, amikor nagyon sok pap hagyta ott a szolgálatot, és egyáltalán a vallásos életet.

„Csodálatos, hogy VI. Pál és vele együtt a mai napon még szentté avatottak elhagyták a biztonságot, hogy a szegények között éljenek, követve az evangéliumot, miközben a szívük Jézusért és a keresztény testvérekért dobogott” – tette hozzá az egyházfő.

Oscar Romero érsek a szegények pártfogójaként vált ismertté Salvadorban, Latin-Amerika-szerte pedig az emberi jogok védelmezőjeként emelte fel szavát a jobboldali diktatúra ellen. Gyakran politikai hangvételű beszédei miatt számos életveszélyes fenyegetést kapott, végül 1980-ban, misézés közben lőtte le egy merénylőcsoport. Korábban éppen politikai szerepvállalása miatt halogatták szentté avatását, a volt Buenos Aires-i érsekből egyházfővé lett Ferenc pápa azonban pontifikátusa egyik legfőbb feladatának nevezte Romero oltárra emelését. Az érseket 2015-ben, San Salvadorban avatták boldoggá, a szertartás alatt azonban ellenzői ismét merényletet követtek el, ami zavargásokhoz és tömeges letartóztatásokhoz vezetett.

Ferenc pápa a vasárnapi szertartáson rajtuk kívül két apácát és két papot emelt a katolikus egyház által szentként tiszteltek sorába.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: A Közel-Kelet és Közép-Európa biztonsága szorosan összefügg

A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között. 2021. szeptember 23.

A gyermekvédelmi törvényt kritizálta a korábban letartóztatott amerikai riporter

A riporter most a magyar külügyminiszterrel készített interjút, amiben hevesen bírálta a gyermekvédelmi törvényt. 2021. szeptember 23.

Gyorsul a járvány terjedése

További szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt Új-Zéland legnagyobb városában. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!