2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Személyes találkozókon nyomulnak az NGO-k

NGO

Bőven van takargatnivalója az Európai Bizottságnak, amit most már bizonyítható tények támasztanak alá – jelentette ki Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. A központ európai uniós kutatócsoportja szerdán, sajtótájékoztatón mutatta be legfrissebb elemzését, amely azt vizsgálta, hogy mely nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) igyekeznek befolyásolni az Európai Bizottság politikai és jogszabály-előkészítő munkáját.

  • Személyes találkozókon nyomulnak az NGO-k

A vizsgálat során kiderült, hogy a nyílt társadalmat támogató Open Society European Policy Institute (OSEPI) az Európai Parlamenten túl az Európai Bizottság döntéshozatali folyamataiba is beépült – mondta el Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Hozzátette, a progresszív politikai agenda pillérjeit képező migrációt, a genderkérdések, valamint az emberi jogok területét az Európai Bizottság Átláthatósági Nyilvántartásából kinyert adatok segítségével vizsgálták meg, amelyből egyértelműen kiderült:

az OSEPI ezeken a kulcsterületeken is jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy saját álláspontjának megfelelően irányítsa a szakpolitikákra vonatkozó fellépést és jogszabályalkotást.

Kovács István szerint a lobbitalálkozók elemzése alapján megállapítható, hogy Frans Timmermans alelnök az első számú szereplő a progresszív agenda közvetítésében, a holland politikus a nyílt társadalom hálózatának helytartója az Európai Bizottságban. Őt – mint a legkeresettebb lobbicélpontot – Vera Jourová liberális cseh alelnök követi.

Az Alapjogokért Központ elemzéséből kiderül, Jourova az első helyen áll például a genderkérdésben, tehát ő volt a témával foglalkozó NGO-k első számú kapcsolata és célpontja a Bizottságban. Ez nem meglepő, lévén, hogy Jourova a jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és esélyegyenlőségért felelős biztos pozícióját töltötte be.

Rendszeresen fogadta az OSEPI munkatársait: a számok azt mutatják, hogy az OSEPI második legfontosabb embere az Európai Bizottságban Jourova.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a lobbitalálkozók elemzésének egyik fő következtetése, hogy a legbefolyásosabb NGO-k nem az Európai Bizottság hivatalos társadalmi vitájának folyamatában mondják el javaslataikat, hanem

álláspontjukat inkább személyes találkozókon közlik, ahol a megbeszélések konkrét tartalma rejtve maradhat.

A társadalmi véleményezésre bocsájtott migrációs kérdésekben számos Európán kívüli, afrikai NGO csatornázza be az álláspontját, ezek azonban leggyakrabban olyan szereplők, akiknek valószínűsíthetően nem a migráció megállítása, hanem annak EU-n belüli kezelése a célja. A migráció terén a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság volt a legaktívabb, amely lobbiszervezetet a volt brit munkáspárti politikus, David Miliband vezet.

Emberi jogi kérdésekben az Amnesty International és a Human Rights Watch, míg a gendertémában a Women Political Leaders nevű politikai szervezet volt a legaktívabb politikai NGO.

Utóbbi elnöke Silvana Koch-Mehrin, aki egyben a német Szociáldemokrata Párt politikusa is. Kovács Attila hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezen NGO-k költségvetéséhez jelentős – az európai adófizetők által biztosított – támogatással járul hozzá.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!