2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Szélsőjobboldali zavargások Berlinben a Német Egység Napján

Hír TV

2018. október 3., szerda 18:15

Október 3-a nemzeti ünnep Németországban. Ez eredetileg a német nép egységének ünnepnapja, de egyúttal az 1990-es német újraegyesítésre is emlékeznek, amikor a NDK hivatalosan is egyesült a NSZK-val.

Az újraegyesítés előtt az NSZK-ban már megemlékeztek a német egység napjáról (Tag der deutschen Einheit, a deutschen kis d-vel). Az ünnepet akkor az 1953-as berlini felkelés emlékére június 17-én tartották. A felkelést a keletnémet kormány szovjet segítséggel fojtotta vérbe, sokan az 1956-os budapesti forradalom egyik történelmi előzményének is tekintik. Az antikommunista ünnep ellenpárja volt az NDK állami ünnepe a „Köztársaság Napja” (Tag der Republik), amely október 7-én, az NDK 1949-es megalapításának emléknapján volt.

Az október 3-iki nap németül „Tag der Deutschen Einheit” (immáron nagybetűvel) Németország egyik fontos nemzeti ünnepe, mely a köztudatban az ország 1990-es újraegyesítésének állít emléket. A nap ugyanakkor hivatalosan nem csupán a Rendszerváltás-kori újraegyesülésnek, hanem általában az egységes német nemzet eszményének állít emléket – ez a törekvés pedig egészen a 19. század romantikájába nyúlik vissza.