2023. 02. 05. Vasárnap Ágota, Ingrid napja
Jelenleg a TV-ben:

Gyurcsány Ferenc évnyitó beszéde

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Százezrek tüntetnek Katalóniában

Százezrek érkeztek három napos menet után Barcelonába, hogy Katalónia függetlenségéért és a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott büntetések ellen tüntessenek. A belvárosban közben a tiltakozó diákokkal csapott össze a rendőrség. Az erőszakos demonstrációkat az váltotta ki, hogy spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn 13 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 9 katalán politikust.

  • Százezrek tüntetnek Katalóniában

Több százezer ember énekli egy emberként a katalán himnuszt Barcelonában. A Szabadságmenet résztvevői három napos, békés menetelés után érkeztek el a katalán fővárosba, hogy a függetlenségi vezetők bebörtönzése ellen tiltakozzanak. A menetelőkhöz további demonstrálók csatlakoznak, mintegy félmilliósra duzzasztva a tömeget.

„Szerintünk ez nem csak katalán ügy, ez mindenkit érint, hiszen fenyegeti szabadságunkat, ha akadályozzák a demokratikus jogaink gyakorlását, ahogy azt október 1-jén tették. A szabadság veszélyben van”

– mondta egy tüntető.

Katalán Nemzetgyűlés politikai civil szervezet elnöke arra kérte a katalán politikusokat, hogy ha az elítéltek nem kapnak kegyelmet, és Katalónia nem rendezhet népszavazást az önrendelkezésről, akkor készüljenek a függetlenség kinyilvánítására.

Miközben a békés demonstrálók beszédeket hallgattak, a város másik pontján egy diáktüntetés résztvevői összecsaptak a hatóság embereivel. A fiatalok a katalán rendőrök kemény fellépése miatt a belügyi tanácsos lemondását követelték. A tiltakozók kövekkel, üvegekkel dobálták meg az egyenruhásokat, és felgyújtott kukákkal barikádozták el magukat. A barceloniai önkormányzat adatai szerint a rendbontók által okozott kár értéke közel fél milliárd forint.

Az elmúlt éjszakákon többször is rendbontásba fordult tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság 13 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a 2017 október 1-jén megtartott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!