2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Százak vonultak a kettős állampolgárságért Kassán

Több százan vonultak a szlovák alkotmánybíróság elé Kassán, hogy a kettős állampolgárságért tüntessenek – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A meneten több olyan magyar is jelen volt, akit már megfosztottak szlovák állampolgárságától. Bármit is mondjon a szlovák hatalom, mi nem adjuk fel – mondta a megmozdulás után az MKP elnöke.

„Akarata ellenére senkit nem foszthatnak meg szlovák állampolgárságától” – a szlovák alkotmánynak ezen idézetével vonultak a kassai alkotmánymenet részvevői az alkotmánybíróság épületéhez – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. Ez az a mondat, amely miatt alkotmányellenesnek tartják a felvidéki magyarok az állampolgársági törvényt. A csendes tüntetés a dóm elől indult, majd a résztvevők a fő utcán jutottak el az alkotmánybíróság épülete elé, ahol két nyelven hangzottak el a beszédek.

Itt elsőként Samu István, a kettős állampolgárság intézményét szorgalmazó munkacsoport elnöke ismertette szervezetének a szlovák állampolgársági törvény módosítását célzó elképzeléseit, majd több felvidéki magyar közéleti személyiség is beszédet mondott.

Az alkotmánybíróság épülete előtti tiltakozás során a szervezők felolvasták a Székelyföldért Társaság, valamint George Pataky, New York állam volt kormányzójának a kezdeményezést támogatásáról biztosító levelét is. Gubík László szervező tájékoztatása szerint az utóbbiban George Pataky annak a véleményének adott hangot, hogy a szlovák államnak az állampolgársági törvényben megnyilvánuló intézkedései nem méltóak sem az európai szellemiséghez, sem a két ország közötti jó partneri viszonyhoz. A volt kormányzó úgy értékelte: a szlovákiai magyar közösség tagjai a magyar nemzethez tartoznak, viszont egyidejűleg a szlovák állam kötelékébe is, ezért teljesen természetesnek kell lennie, hogy megkülönböztetések nélkül szlovák állampolgárok maradhassanak.

Felhívni a közvélemény figyelmét

Gubík László maga is azon a felvidéki magyarok közé tartozik, akiket magyar állampolgárságuk felvétele miatt megfosztottak szlovák állampolgárságuktól. Gubík a Hír TV-nek kifejtette, akciójuknak kettős célja volt: először is szeretnék, ha az alkotmánybíróság mielőbb napirendre tűzné és megsemmisítené az állampolgársági törvény 2010-es módosítását, mely megfosztja a kettős állampolgárokat szlovák állampolgárságuktól. Másodlagos céljuk pedig, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az ügyre, mely nem csak a magyarság, hanem minden, a demokratikus értékek mellett elkötelezett ember ügye.

A meneten több olyan magyar is jelen volt, akit már megfosztottak szlovák állampolgárságától: Boldoghy Olivér színész indította a menetet, de jelen volt a 100 éves Tamás Ilonka is. Emellett a demonstrálók között volt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki hét szlovák állampolgárságától megfosztott magyart képvisel; a szervezet már a strasbourgi emberi jogi bírósághoz is fordult, ahonnan azonban még nem kapott választ.

„Nem érdemelték ki”

„Az alkotmánymenet legfőbb üzenete az volt, hogy bármit is mondjon a szlovák hatalom, mi nem adjuk fel” – mondta a megmozdulás után Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Hozzátette: a magyar állampolgárságuk miatt meghurcolt felvidéki magyarok semmivel sem érdemelték ki a szlovák állam ilyen bánásmódját, hiszen csak alkotmányos jogaikkal szeretnének élni, amikor meg akarják tartani szlovák állampolgárságukat azután is, hogy felvették a magyar állampolgárságot, egy olyan ország állampolgárságát, amelyet Szlovákiához jószomszédi szerződés köt. „Ezekkel az emberekkel úgy bánnak mint a bűnözőkkel” – mutatott rá az MKP politikusa.

A résztvevőket egy olyan református lelkész áldotta meg, akitől szintén elvették a szlovák állampolgárságát, miután felvette a magyart. A megmozdulás zárásaként a szervezők az alkotmánybíróság épületének kapujánál elhelyezték a szlovák állampolgársági törvény elképzeléseik szerint módosított változatát. A rendezvény a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget. Az alkotmánymenetet a szlovák alkotmány hatályba lépésének huszadik, illetve a tavaly szeptemberben – a kettős állampolgárság magyar parlamenti jóváhagyása kapcsán – megrendezett komáromi nagygyűlés első évfordulójára szervezték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!