2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Szándékosan és tudatosan gerjesztik az erőszakba torkolló tüntetéseket

Hír TV

2020. június 14., vasárnap 12:14

Több mint száz tüntetőt vett őrizetbe a brit rendőrség a szombaton kezdődött és hajnalig tartó londoni megmozdulások során. A demonstrációkon rasszizmusellenes és radikális jobboldali csoportok csaptak össze, de a 2 tábor tagjai összetűzésbe kerültek a fegyveres alakulatokkal is. Földi László biztonságpolitikai szakártő szerint a tüntetéseket szándékosan gerjesztik, hogy káosz legyen.

Az Egyesült Államokból induló tüntetéshullámhoz egyre többen csatlakoznak, a demonstrációk pedig sok esetben erőszakba torkollnak.

Földi László biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban azt mondta, olyan hálózati rendszert építettek ki tudatosan, amely az internet segítségével gyorsan képes mobilizálni az embereket.

A biztonságpolitikai szakértő által mondottakat támasztja alá az is, hogy Londonban rövid idő alatt ezreket mozgósítottak szombaton.

Utcára hívták a rasszizmus ellen tüntetőket és azokat a jobboldali demonstrálókat is, akik a hazafias emlékműveket akarták megvédeni a vandál támadásoktól.

A nemzeti érzelmű embereket az háborította fel, hogy színes bőrű fiatalok az elmúlt napokban a faji megkülönböztetés elleni küzdelem jegyében megrongáltak vagy ledöntöttek bizonyos emlékműveket, szobrokat.

A 2 tábor tagjai több helyszínen is összecsaptak, sőt a hajnalig tartó zavargások során összetűzésbe keveredtek a rendvédelmi erők tagjaival is. A hatóság emberei több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe.

A miniszterelnök elítélte az erőszakot. Boris Johnson internetes bejegyzésében azt írta, az utcán nincs helye rasszista huliganizmusnak. A kormányfő úgy fogalmazott, aki rendőrökre támad, a törvény teljes erejével találja szembe magát.

London mellett több svájci városban is a rasszizmus ellen tüntettek, de az alpesi országból csak kisebb zavargásokról érkezett hír.

 

Hír TV