2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Szamoa szigetén tragédiához vezetett az oltásellenes mozgalom

Szamoa szigetén már 79 ember halt meg kanyaróban a járvány októberi kitörése óta. Az alig 200 ezres lakosú Csendes-óceáni szigetállamban az oltásellenesség és a lakosság közönye miatt egyre kevesebb ember oltatta be magát. Ez vezetett halálos járványhoz. A kormány szükségállapotot hirdetett, és elrendelte a lakosság egészének beoltását.

  • Szamoa szigetén tragédiához vezetett az oltásellenes mozgalom

Szamoán a járvány miatt novemberben szükségállapotot hirdetett a kormány. December végéig korlátozzák a nyilvános gyülekezést és az ország szigetei közötti utazást. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 1980 és 2014 között több mint 80 százalékkal, 4,2 millióról 462 ezerre sikerült csökkenteni a megbetegedések számát világszerte. 2005 óta azonban Amerikában, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben ismét emelkedett a kanyarós esetek száma.

A kanyaró erősen fertőző, vírusos betegség, amely a vírushordozók testnedveivel terjed. A kór lappangási ideje 10-12 nap, a betegség lefolyása pedig 7-10 napig tart. A kanyaró az esetek mintegy 5 százalékában halálos; különösen a kisgyerekekre veszélyes.

A kanyaró ellen több mint fél évszázada létezik hatékony védőoltás. A lakosság azonban egyre kevésbé vette komolyan az oltásokat. Ráadásul a minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes mozgalom is egyre hatékonyabban tudja propagandáját eljuttatni az emberekhez, az internetet felhasználva.

Az oltásellenesek azt hangoztatják, hogy összefüggés van a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás, valamint az autizmus kialakulása között. Az az amerikai orvos, Andrew Wakefield-et, aki ezt az állítást megfogalmazta, saját kutatása meghamisításával vádolták meg, és megfosztották orvosi engedélyétől is. A férfi tanulmányát az orvosok a XX. század legkárosabb gyógyászati álhírének nevezték.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!