2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Szakértők szerint a járvány terjedését védőoltásokkal lehet csak megállítani

Sajtóhírek szerint titkos megállapodást kötött Izrael a Pfizer gyógyszercéggel a vakcinavásárlásról, de a zsidó állam ezt nem erősítette meg. Oroszországban eközben megjelent a koronavírus angliai változata, amellyel szemben Moszkva szerint hatékony a saját fejlesztésű Szputnyik 5. Indonézia a hét második felében kezdi a tömeges oltást.

  • Szakértők szerint a járvány terjedését védőoltásokkal lehet csak megállítani

Az ország kormányfője és az egészségügyi miniszter is ott volt a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren, amikor megérkezett a Pfizer/Biontech által gyártott vakcina újabb, 700 ezres szállítmánya a a zsidó államba.

"Nagyszerű nap a mai a "Vissza az életbe" program keretében hatalmas mennyiségű oltóanyag-rakomány érkezett külföldről"

- közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

Sajtóhírek szerint a kabinet titkos egyezményt kötött az amerikai-német céggel, amelynek értelmében heti rendszerességgel érkezik vakcina az országba.

Izraelben csaknem egy hónapja rohamtempóban oltják az embereket. A lakosság 20 százaléka már megkapta az első dózist, és heteken belül előre meghatározott menetrend szerint hozzájutnak a következő adaghoz is.

Oroszországban is hetek óta oltanak. Már több mint egy millióan kapták meg a vakcinát. Moszkvát azonban aggasztja, hogy a Föderációban is megjelent a kór Nagy-Britanniában azonosított változata.

Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor igyekezett mindenki megnyugtatni, hogy a PCR-tesztek képesek kimutatni a variánst, ráadásul a Szputnyik 5 hatékony vele szemben.

Indonéziát sem kíméli a járvány. A délkelet-ázsiai ország nemzetközi viszonylatban a 20. legfertőzöttebb állam. Dzsakarta azonban csak a napokban kezdi el az oltási kampányt.

Az élelmiszeripari és gyógyszerfelügyeleti hatóság a hét elején hagyta jóvá a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását. A legveszélyeztetettebb csoportok beoltása már a héten megkezdődhet.

"A CoronaVac az adatok és az Egészségügyi Világszervezet útmutatása alapján megfelelt az engedélyeztetés követelményeinek"

- nyilatkozta a tisztviselő.

Dzsakarta számításai szerint a szer beadása legalább 15 hónapot vesz igénybe, de a vakcina mindenki számára ingyen elérhető lesz.

Másképp látja az oltással kapcsolatos kérdéseket Irán. A perzsa állam kizárólag olyan szert engedélyezne, ami nem az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából vagy Franciaországból származik. Teherán szerint a Nyugat által gyártott vakcinák nem biztonságosak.

Hírtv

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Válaszcsapásról döntött Izrael

Válaszcsapásról döntött Izrael

Az izraeli hadikabinet hétfő délután megtartotta a harmadik ülését is az iráni támadás óta, és döntöttek arról, hogy választ adnak Irán támadására – írja a Sky News.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!