2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Szakadár fegyvereseket öltek meg a kormányerők

Tovább folynak az összecsapások az ukrán hadsereg és a nemzeti gárda, valamint a szeparatisták között Kelet-Ukrajnában. A kormányerők visszafoglaltak egy tv-tornyot, számos szakadár fegyverest megöltek. A donyecki régió egy részét viszont továbbra is a függetlenségpárti aktivisták ellenőrzik. Eközben a NATO újabb szárazföldi hadgyakorlatot kezdett Litvániában, és Magyarországra is nyomást gyakorol annak érdekében, hogy többet költsön fegyverkezésre.

A kelet-ukrajnai várost továbbra is a függetlenséget követelő szakadárok uralják. Az úgynevezett donyecki népköztársaságnak már van saját parlamentje, az ukrán erőket pedig megszállóknak tekintik. Ezért ultimátumot adtak Kijevnek, hogy csütörtök estig vonja ki csapatait a régióból.

Az ukrán kormány erre nem hajlandó és folytatja a hadműveleteket a térségben. A Nemzeti Gárda egyik tagja szerint Szlovjanszknál több mint ötven szakadárt lőttek le. Kramatorszknál pedig állítólag megsemmisítették a szeparatisták egyik bázisát, több fegyverest megöltek, és visszaszerezték a helyi tv-tornyot. „Teljesen megtisztítottuk a terroristáktól a szlovjanszki, a kramatorszki és más donyecki régiókat ellátó tv-torony öt kilométeres környékét, amely ukrán adókat sugároz” – mondta Olekszander Turcsinov ukrán elnök.

Kijev beszélni sem hajlandó a függetlenséget követelőkkel – a szerdai nemzeti kerekasztal-megbeszélésre nem hívta meg képviselőiket. Annak ellenére sem, hogy ezt Donyeck hivatalos kormányzója is kezdeményezte. „Fontos, hogy a tüntetők civil közössége is elküldje képviselőit, akik részt vehetnének a párbeszédben, és elmagyarázhatják a problémáikat és azt, miért vannak az utcán” – mondta Szergej Taruta, Donyeck régió kormányzója.


Bár a tárgyaláson az ukrán elnök kilátásba helyezte, hogy a jövőben nagyobb önrendelkezési jogot kaphatnak a régiók, az esemény végül kézzelfogható eredmény nélkül ért véget.

Eközben a NATO újabb hadgyakorlatba kezdett a térségben: ezúttal a litván hadsereggel közösen gyakorlatoznak az észak-atlanti szövetség katonái. A NATO-főtitkár csütörtökön is felszólította a térségbeli tagországokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. Bár a NATO az ukrán válságra és az állítólagos orosz fenyegetésre hivatkozik, elemzők szerint az újabb fegyverkezés elsősorban az amerikai hadiiparnak áll érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!