2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Szabadságmenet indult a katalán függetlenségi vezetők bebörtönzése ellen

Szabadságmenet indult öt katalán városból Barcelona felé. A több ezer résztvevő a katalán függetlenségi vezetők bebörtönzése ellen tiltakozik. A 2017 októberi függetlenségi népszavazás miatt kilenc katalán vezetőt ítélt börtönre a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn, ami miatt Katalónia-szerte tüntetések kezdődtek.

  • Szabadságmenet indult a katalán függetlenségi vezetők bebörtönzése ellen

Tömegek indultak útnak szerdán több katalán városból Barcelona felé. A Szabadságmenetnek nevezett három napos felvonulással a több ezer résztvevő a katalán függetlenségi vezetők bebörtönzése ellen tiltakozik. Mintegy 100 kilométert tesznek meg a következő napokban, autóutakon gyalogolva. A tervek szerint péntekre érik el a katalán fővárost, ahol aznapra nagyszabású sztrájkot hirdetett az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés nevű civil szervezetek. A felvonuláshoz a függetlenségi kormány több tagja, és Quim Torra katalán elnök is csatlakozott.

Az elnököt sokan bírálták a nap folyamán azért, hogy nem foglalt állást az elmúlt éjszaka történt erőszakos tüntetésekkel kapcsolatban.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy a spanyol Legfelsőbb Bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt 9 katalán függetlenségi vezetőt. Sajtóértesülések szerint a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások során több mint kétszázan sérültek meg, és legalább 30 embert őrizetbe vettek. Barcelonában a rendbontók az első becslések szerint mintegy 320 ezer eurós kárt okoztak.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!