2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Szabadon távozhatott a feltételezett náci háborús bűnös

Bizonyítékok hiányában mentettek fel első fokon egy feltételezett náci háborús bűnöst Németországban. A 92 éves férfit egy holland ellenálló meggyilkolásával vádolták. A volt tiszt a tárgyalás után szabadon távozhatott.

A 92 éves Siert Bruins kerekes járókerettel érkezett a hageni bíróság tárgyalótermébe. A holland származású férfit azzal vádolták, hogy 1944-ben közreműködött egy holland ellenálló megölésében. A vádlott önként csatlakozott a német nemzetiszocialista párt katonai szárnyához, a Waffen SS-hez, a keleti fronton harcolt, majd a zsidók és ellenállók felkutatásáért felelős titkosrendőrséghez helyezték át. A vád szerint ekkor követték el a bűncselekményt.

A bíróság első fokon most felmentette. Az indoklás szerint azért szüntették meg az egy éve indított eljárást, mert a vádlott ellen nincsenek már használható bizonyítékok. „Boldog vagyok az ítélet miatt, és a védencem is természetesen. Pontosan ezt várta” – közölte Klaus-Peter Kniffka, a vádlott ügyvédje a tárgyalást követően.

Az áldozat családjának ügyvédje viszont tiltakozik az ítélet ellen, amely még nem jogerős. „Számos ok miatt háborított fel. Ügyfelem 70 évet várt, hogy jóvátegyék bátyja meggyilkolását. Ez a döntés a német igazságszolgáltatás arculcsapását jelenti, hiszen 7 évtized kellett, hogy ide eljussanak. Most pedig a bizonyíték elégtelen és az ügyet le kell állítani” – mondta Detlef Hartmann, az áldozat húgának ügyvédje.

A férfit ezért a bűntettért egy holland bíróság 1949-ben távollétében ítélte halálra, majd a döntést életfogytiglanira változtatták. A férfi ezalatt hamis papírokkal Németországban bujkált. Miután lebukott, Hága kérte kiadatását, de Berlin megtagadta, mert a férfi német állampolgár. Később többször is megvádolták, legutóbb háborús bűncselekmények elkövetésével, ebben hoztak most nem jogerős ítéletet. A férfit egyébként már ült börtönben háborús bűncselekmény elkövetése miatt, 1980-ban hét év börtönt kapott egy zsidó testvérpár meggyilkolásáért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!