2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

„Szabadok, míg mi az áldozataik maradványait keressük”

Eddig több mint négyszáz ember maradványait találták meg a boszniai háború egyik legnagyobb tömegsírjában, egy boszniai falu mellett. Az áldozatok többsége bosnyák és horvát, akiket szeparatista szerbek öltek meg 18 évvel ezelőtt. A tömegsírhoz ellátogatott a hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke is.

Exhumált holttestek tucatjai fekszenek egymás mellett egy boszniai falu melletti azonosító központban, Tomasicában. A tömegsírból eddig 430 holttestet emeltek ki, de becslések szerint további több száz áldozat lehet a föld alatt. A boszniai háború egyik legnagyobb tömegsírjánál a hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke is lerótta kegyeletét. „Nagyon nehéz beszélni ezen a helyen, ahol szembesülnünk kell azzal, milyen szörnyűségeket tehet egy ember egy másik emberrel” – mondta Theodor Meron.

A tömegsírt idén augusztusban találták meg. Az áldozatok többsége bosnyák és horvát, akiket szeparatista szerbek öltek meg. Céljuk az volt, hogy etnikailag megtisztítsák a környéket.

A történtek szemtanúja volt Mirsad Duratovic is, akinek apját, nagyanyját és nagyapját saját szeme láttára lőtték le a családi házuk előtt. Holttestüket most exhumálták. „Szeretnék átadni egy üzenetet Meron úrnak az áldozatok nevében: nem vagyunk elégedettek a hágai törvényszék munkájával és a háborús bűnökért kiszabott büntetések nagyságával, és azzal a gyakorlattal sem, hogy kiengedik a börtönből azokat a bűnösöket, akik már letöltötték büntetésük kétharmadát. Közülük többen már visszatértek Prijedorba, és szabadon élnek, miközben mi az ő áldozataik maradványait keressük” – mondta.

Csak Prijedor városból több mint 3500-an tűntek el 1992 és 1995 között, 1200 ember holtteste továbbra sem került elő. Az etnikai tisztogatásokban és a háborús összecsapásokban összesen százezren haltak meg a boszniai háborúban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma ünneplik világszerte a Föld napját. Az idei év témája az elszórt műanyagok, amelyek az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget veszélyeztetik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: A diplomáciának kell átvennie a fegyverszállítások helyét

Szijjártó Péter: A diplomáciának kell átvennie a fegyverszállítások helyét

A brüsszeli döntéshozók világháborús készülődéssel reagálnak a mostanra kritikussá vált ukrajnai harctéri helyzetre annak ellenére is, hogy a fegyverszállítások stratégiája totális kudarcot vallott az utóbbi évek során - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!