2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Svédországban szaporodnak a kézigránátos támadások

Hír TV

2019. január 15., kedd 19:01

A migrációs válság kitörése óta ugrásszerűen megnőtt a kézigránátos támadások száma a svéd nagyvárosokban. A szakértők szerint összefüggés van a Közel-Keletről érkezett migránsok és a támadások között – írja mai cikkében az Origo.hu.

Nyugat-Európában a migrációs válság kezdete óta radikálisan megnőttek a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, sőt a terrortámadások száma is megugrott. – áll televíziónk rendszeres vendége, Kovács András mai cikkében. A szerző Amir Rostami szakértőre hivatkozik írásában, aki a Stockholmi Egyetem posztdoktori szociológus kutatója, akinek szakterülete a szervezett bűnözés. A kutató az Európai Unió által is támogatott SGIP-program egyik vezetője, melynek célja a demokrácia védelme a növekvő extrémizmussal és utcai bandaerőszakkal szemben. 

A hivatkozott tanulmány szerint robbanásszerűen növekedett a kézigránátos támadások száma Svédországban az elmúlt években. Míg a hivatalos statisztikák szerint 2011-ben csupán két kézigránátos támadást jegyeztek fel, addig 2016-ban már 39-et, és ennek a fele Stockholmban történt. 2011-2018 között összesen 116 kézigránátos támadás volt a skandináv országban, főleg a migránsok által nagy számban lakott városokban. – írja az origó.

Az elmúlt hét évben 46 támadást jegyeztek fel Stockholmban, 27-et Malmőben és 13-at Göteborgban - hozz az adatokat a portál a Malmői Egyetem és egy dániai think tank által gyűjtött adatokat.

Amikor más országok rendőri vezetőivel és kutatóival beszélünk, akkor sokan meglepődnek, hogy mitől nőtt meg ennyire ezen támadások fajtája az országban. Persze más országokban is előfordulnak ilyenek, de nem ilyen nagy számban – idézi Amir Rostamit az Origo.hu cikke.